BOMBER

Κοροναϊός: Κύριε Μητσοτάκη ο ίσιος δρόμος είναι αδιάβατος στην πολιτική - Κλείστε τα σχολεία τώρα

Κοροναϊός: Κύριε Μητσοτάκη ο ίσιος δρόμος είναι αδιάβατος στην πολιτική - Κλείστε τα σχολεία τώρα
Φωτογραφία αρχείου από επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν - intimenews.gr

Η εξάπλωση του κοροναϊού είναι κάτι παραπάνω από ραγδαία και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται για παράδειγμα στην Ιταλία θα έπρεπε να προβληματίζει περισσότερο τις ελληνικές αρχές που πηγαίνουν βήμα - βήμα στο κλείσιμο σχολικών μονάδων - Οι αριθμοί των κρουσμάτων από τον νέο κοροναϊό στην Ιταλία που ανέρχονται σε τουλάχιστον 9.172, αλλά και οι 463 νεκροί δεν άφησαν πολλά περιθώρια στον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε. Η Ιταλία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε «εθνική καραντίνα» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, που οδήγησε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Στην Ελλάδα η επίσημη ελληνική πολιτεία αξακολουθεί να είναι διστακτική στην απόφαση για συνολικό λουκέτο των σχολείων πανελλαδικά.

Τελικά όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Η λάθος διαχείριση της επιδημίας στην γειτονική χώρα ίσως είναι ο οδικός χάρτης για να καταλάβουμε και στην Ελλάδα ότι πρέπει να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις.

Ίσιος δρόμος στην πολιτική δεν υπάρχει, κι αν υπάρχει είναι αδιάβατος.

Προφανώς και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την λεπτή θέση εις την οποία βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πρέπει με «χειρουργικούς» χειρισμούς να διαχειριστεί δυο πρωτοφανείς για την χώρα μας κρίσεις.

Και το μεταναστευτικό (εισβολή στον Έβρο και στα νησιά μας), αλλά και εξάπλωση του κοροναϊού.

Επ' αυτού δεν χωράει καμία αμφιβολία.

Μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει σε γενικές γραμμές ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και αν μη τι άλλο προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διασφαλίσει την εθνική μας κυριαρχία, αλλά και την δημόσια υγεία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει να παραμερίσει το όποιο πολιτικό κόστος και να δράσει άμεσα και αποφασιστικά.

Να περάσει μπροστά από τις εξελίξεις...

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το κλείσιμο των σχολείων για κάποιες μέρες δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Θετικές μπορεί να έχει, αρνητικές σε καμία περίπτωση.

Όχι δεν επιθυμούμε να κάνουμε υποδείξεις στον πρωθυπουργό.

Ούτε να προκαλέσουμε πανικό στην ελληνική κοινωνία.

Προφανώς τούτες τις ώρες το μεγάλο στοίχημα είναι η αποτελεσματική και η βήμα βήμα διαχείριση του πανικού.

Όμως αν τα πράγματα ξεφύγουν εντελώς, προφανώς δεν θα μπορέσει να υπάρξει αποσυμπίεση του πανικού.

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει από το Newsbomb.gr, κάθε μέρα που περνάει τα αρμόδια υπουργεία κλείνουν κατά περίπτωση όσα σχολεία θεωρούν «ύποπτα» διότι προφανώς φοβούνται το πολιτικό κόστος και ενδεχομένως τον σενάριο ενός γενικευμένου πανικού που ενδέχεται να δημιουργηθεί από το ξαφνικό κλείσιμο όλων των σχολείων.

Το αν έχουν δίκιο οι αρμόδιες επιτροπές θα φανεί.

Μακάρι να έχουν δίκιο και να μην χρειάζεται να αποδειχθούμε μάντεις κακών.

Όμως δεν έχει καμία λογική συνέχεια να κλείνεις ένα σχολείο και να κρατάς ανοικτά άλλα 4 που βρίσκονται στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο.

Αυτό δεν εξηγείται και επιστημονικά δηλαδή.

Περιμένουν ακούμε να εμφανιστεί έστω ένα πρώτο κρούσμα σε κάποιο σχολείο για να κλείσει. Μα αν εμφανιστεί ένα κρούσμα σε σχολείο και επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι ήδη έχουν κολλήσει κι άλλα παιδιά.

Όταν διαπιστωθεί το πρώτο περιστατικό, ο ιός θα έχει περάσει σε ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, οπότε το κλείσιμο είναι σχεδόν άχρηστο!

Όταν ο ιός βρεθεί σε απόλυτη διασπορά τότε το κλείσιμο των σχολείων δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα. Άραγε αυτό δεν το αντιλαμβάνεται κανείς;

Οι πολίτες που έχουν παιδιά έχουν ήδη πανικοβληθεί, δεν χρειάζεται να γίνει κάτι παραπάνω.

Φωτογραφία αρχείου από επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν - intimenews.gr

Κύριε Μητασοτάκη η διαχείριση της κρίσης είναι πολιτική

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά:

Αν μολυνθεί ο νεαρός πληθυσμός της Ελλάδας η διασπορά του ιού θα πολλαπλασιαστεί με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου και θα μεταφερθεί μέσα στις οικογένειες χτυπώντας ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ηλικιωμένους.

Ακόμα κι αν όλοι οι ηλικιωμένοι παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, αν ο «νεαρός πληθυσμός» μεταφέρει τον ιό δεν υπάρχει καμία σωτηρία.

Το μέγα στοίχημα είναι να περιορίσεις τον αριθμό των φορέων και όχι των εν δυνάμει νοσούντων.

Aν περιορίσεις τον αριθμό των εν δυνάμει φορέων προστατεύεις το σύνολο του πληθυσμού.

Είναι θέμα crisis management, δεν είναι μόνο ζήτημα ιατρικό.

Διαβάστε σχετικά:

Κοροναϊός: Αυτά τα σχολεία θα μείνουν κλειστά τις επόμενες ημέρες (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Ήδη αρκετοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολειά χωρίς να έχει εμφανιστεί κάποιο κρούσμα.

Κι εδώ στην Ελλάδα, η πολιτεία περιμένει. Ο ένας φορέας περιμένει τον άλλον και χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Το υπουργείο Παιδείας περιμένει το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Υγείας, προφανώς περιμένει (;) το πρώτο κρούσμα σε παιδί, για να μεριμνήσει προληπτικά και να... δράσει άμεσα, ώστε να δοθεί η εντολή να κλείσουν όλα τα σχολικά συγκροτήματα της χώρας, για την αποτροπή της μετάδοσης του κοροναϊού.

Η λήψη του απαραίτητου (πλέον) προληπτικού μέτρου μοιάζει αναπόφευκτη κι εδώ απαιτείται το υπουργείο Υγείας να δείξει το μέγιστο της ευαισθησίας και της ετοιμότητάς του, δρώντας προληπτικά και όχι εκ των υστέρων αποτρεπτικά.

Επιβάλλεται... χθες και όχι αύριο να μεριμνήσει η ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο των σχολείων πριν να είναι αργά, καθώς είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο, πως ένα τέτοιο μέτρο μόνο θετικές επιπτώσεις θα έχει στη μη εξάπλωση του κοροναϊού.

Το παράδειγμα όσων βιώνουν οι Ιταλοί γείτονές μας, που έχασαν την προληπτική μάχη για την εξάπλωση του κοροναϊού, λόγω καθυστερημένης αντίδρασής τους, ίσως και επειδή δεν πίστευαν ή δεν περίμεναν πως θα τους βρει το κακό, πρέπει όχι να μας προβληματίσει, αλλά να μας αφυπνίσει.

Και το περιστατικό με τον 67χρονο από την Αμαλιάδα, που διέσπειρε τον κοροναϊό σε άγνωστο ακόμα και σήμερα αριθμό συμπολιτών μας, πρέπει -επιτέλους- να θέσει τα αρμόδια υπουργεία για την προστασία των παιδιών, σε κατάσταση διαρκούς συναγερμού.

Το να γλιτώσεις κατά το 1/4 τον αριθμό των όποιων συνολικών κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, κλείνοντας όλα τα σχολεία πριν εμφανιστεί κρούσμα σε παιδί ή δάσκαλο - καθηγητή είναι τεράστια υπόθεση.

Πολύ περισσότερο, όταν όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πως οι συνθήκες υγιεινής στα ελληνικά δημόσια σχολεία δεν πληρούν καμία προϋπόθεση τήρησης των βασικών -έστω- κανόνων αποτροπής μετάδοσης των όποιων ιώσεων.

Χρόνο επιβάλλεται να κερδίσουμε σε αυτή τη μάχη που πρέπει όλοι μας να δώσουμε για τη μη εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα, όσο έχουμε χρόνο και προλαβαίνουμε να αντιδράσουμε προληπτικά.

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός στην Ελλάδα: 5 νέοι ασθενείς, 89 στο σύνολο - Αγωνία για τα 4 «ορφανά» κρούσματα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Αποκάλυψη - «βόμβα» καθηγητή Ιατρικής για τρία από τα κρούσματα στην Αττική