ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Πρώτα το λιανεμπόριο, μετά τα σχολεία – «Ξεκλειδώνουν» οι μετακινήσεις, πίσω η εστίαση

Lockdown: Πρώτα το λιανεμπόριο, μετά τα σχολεία – «Ξεκλειδώνουν» οι μετακινήσεις, πίσω η εστίαση

Το λιανεμπόριο φαίνεται να έχει το προβάδισμα έναντι των σχολείων στην  κούρσα της άρσης των μέτρων του lockdown μολονότι ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το πώς θα επιστρέψουν οι καταναλωτές στα καταστήματα.

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στη συνεδρίαση των μελών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αύριο, Τετάρτη, περιμένοντας τις εισηγήσεις προκειμένου να ανακοινωθούν οι αποφάσεις.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο Newsbomb.gr ότι προτεραιότητα στη συζήτηση θα αποτελέσει το λιανεμπόριο και θα ακολουθήσει το θέμα της επαναλειτουργίας με φυσική παρουσία των σχολείων.

Όσο για την εστίαση, οι ίδιες πηγές, έλεγαν ότι το άνοιγμά της θα συζητηθεί «ύστερα από λίγες εβδομάδες».

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι σύμμαχος στην προσπάθεια άρσης μέτρων του lockdown είναι πλέον ο καλός καιρός, οι εμβολιασμοί – μόνο μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο – και τα self test.

Υπενθυμίζουν, δε, έρευνες των πανεπιστημίων του Yale και του Harvard που δείχνουν ότι ακόμα και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει την χρήση των self test θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και συνεπώς και στους θανάτους από κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση διαμηνύουν όλες οι κινήσεις γίνονται χωρίς να εγκαταλειφθεί η ευρύτερη στρατηγική που έχει στο επίκεντρο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυτό που φαίνεται, πάντως, να έχει «κλειδώσει» είναι η αλλαγή στις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο με την πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτραπούν ακόμα και από αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς ό,τι συνέβη πριν από μερικά 24ωρα δείχνει ότι το μέτρο έχει πρακτικά καταστρατηγηθεί.

Μια δεύτερη βαλβίδα αποσυμπίεσης που φαίνεται να ενεργοποιείται άμεσα είναι και αυτή της μείωσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας για όλη την επικράτεια, της έναρξής της, δηλαδή, στις 10 το βράδυ αντί για τις 9 το βράδυ που ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά τα σχολεία οι πληροφορίες του Newsbomb.gr είναι ότι σε πρώτη φάση θα επανέλθουν στις τάξεις οι μαθητές της Γ Λυκείου, στις 12 Απριλίου, για να ακολουθήσουν λίγες ημέρες αργότερα και αφού εξεταστεί το «αποτύπωμα» της επιστροφής στις αίθουσες, οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων των Λυκείων και των τριών τάξεων των Γυμνασίων.

Αντίθετα η επιστροφή των μαθητών των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων φαίνεται να καθυστερεί και να μεταφέρεται για μετά το Πάσχα δεδομένου ότι στις 26 Απριλίου ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα και το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνουν μαθήματα μέσα στο Πάσχα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή Θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η σύλληψη στο γαλακτοπωλείο, η σειρά της ΕΡΤ και οι πιθανοί συνεργοί