ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αγωνία για τα εισαγόμενα κρούσματα - Το απόγευμα τα αποτελέσματα

Κορονοϊός: Αγωνία για τα εισαγόμενα κρούσματα - Το απόγευμα τα αποτελέσματα

Δύσκολη «εξίσωση» αποτελεί για την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού τη φετινή -εν μέσω κορονοϊού- σεζόν.

Χθες Τετάρτη (01/07), πρώτη πρώτη μέρα αυτής της επανεκκίνησης πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 6.500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα αυτών των τεστ, η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη δήλωσε ότι θα βγουν σήμερα το απόγευμα.

«Σήμερα θα ξέρουμε. Θα έχουμε την πρώτη εικόνα» είπε, προσθέτοντας πως τα τεστ θα συνεχιστούν.

Στην πλειονότητά τους οι έλεγχοι αυτοί διενεργήθηκαν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αν και το ειδικό λογισμικό είχε προβλέψει 5.634 μοριακά τεστ, ο αλγόριθμος ανέδειξε τελικά περισσότερα.

Αυτό έγινε διότι είχε συνδυάσει τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στα εργαστήρια και την επισκεψιμότητα σε κάθε είσοδο στη χώρα. Ωστόσο δεν είχε προβλέψει τον βαθμό επικινδυνότητας ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του τόπου διαμονής του κάθε επιβάτη.

Αναλυτικά, την πρώτη ημέρα άφιξης διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διενεργήθηκαν τα παρακάτω μοριακά τεστ:

Αθήνα- Ελευθέριος Βενιζέλος: Περισσότερα από 2.000

αεροδρόμιο Μακεδονία: Περισσότερα από 500

Ηράκλειο: 500

Ρόδος: 350

Κως: Περισσότερα από 309

Κέρκυρα: Περισσότερα από 300

Σκιάθος: 66

Σάμος: 36

Ωστόσο, σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες κατά μέσο όρο που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών.

Υπενθυμίζεται πως οι επιβάτες που υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για Covid-19, είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι και την ανακοίνωση του αποτελέσματος του ελέγχου.

Τα τελευταία στοιχεία

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 23.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 23 κρούσματα, το 1 είναι από Ροδόπη, τα 2 από Καστοριά, το 1 από Αττική, τα 8 από ΠΕ Ξάνθης, τα 4 εισαγόμενα από τον Προμαχώνα, τα εισαγόμενα 2 από Αλβανία, τα 4 από πτήσεις εξωτερικού και 1 από Κάρπαθο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.432, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

Από αυτά, τα 777 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.906 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Από αυτούς οι τέσσερις (44.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Συνολικά, 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων οι 61 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 308.392 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.478 (1.8%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τις νέες αεροπορικές οδηγίες, επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σουηδία.

Επίσης, με ΝΟΤΑΜ παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Από τη συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Στα πλαίσια του ανοίγματος του τουρισμού, λειτουργεί ένα πρόγραμμα με υποβολή ηλεκτρονικού εντύπου, όπου οι επιβάτες δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες και αυτές αξιολογούνται από επιστημονική ομάδα και έπειτα επιλέγονται κάποιοι από αυτούς να υποβληθούν σε έλεγχο για κορονοϊό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οικογενειακή τραγωδία: Σκότωσε τη γυναίκα του και μετά αυτοκτόνησε