ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Κορονοϊός: Επιβολή καθολικού και ελεγχόμενου lockdown τώρα για να κάνουμε Χριστούγεννα αύριο

Κορονοϊός: Επιβολή καθολικού και ελεγχόμενου lockdown τώρα για να κάνουμε Χριστούγεννα αύριο
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS - Φωτογραφία αρχείου

Το ενδεχόμενο επιβολής ενός 2ου γενικού lockdown είναι κάτι παραπάνω από πιθανόν. Για την ακρίβεια οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας το «γυροφέρνουν» ως την έσχατη λύση, αν και φοβούνται να το πουν ξεκάθαρα. Το Newsbomb.gr με ένα άρθρο παρέμβαση δεν διστάζει να βάλει το δάχτυλο επί των τύπο των ήλων. Η καθυστέρηση του 2ου lockdown δεν σημαίνει την αποφυγή του. «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν», είναι η βασική του Ιπποκράτη και σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Άπαντες γνωρίζουν ότι τα περισσότερα από τα μέτρα που μέχρι τώρα εφαρμόζονται και ισχύουν δεν έχουν υψηλή αποδοτικότητα ως προς τον περιορισμό της νόσου. Μόνο ένα καθολικό και συνάμα ελεγχόμενο lockdown θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά την εκθετική αύξηση του ιού, για να μπορέσει να αντέξει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο λόγος της μη επιβολής του είναι καθαρά οικονομικός. Δεν είναι καθαρή η απάντηση αν το κράτος μπορεί να αντέξει την επιπλέον επιδότηση όλων όσοι αναγκαστικά θα μείνουν χωρίς εργασία.

Και δεν είναι καθαρή η απάντηση διότι στη χώρα μας δεν έχει εισρεύσει ούτε καν η ενίσχυση που είχε υποσχεθεί η Ε.Ε. για το πρώτο κύμα του κορονοϊού.

Παρόλα αυτά, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει διευκρινίσει ότι η οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown.

Όμως να που το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα αναγκάζει την Ευρώπη να μπει σε μια διαδικασία ενός νέου lockdown το οποίο για να σχεδιαστεί θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά άμεσα.

Και εδώ χρειάζεται σφοδρή πίεση από όλους τους ηγέτες της Ένωσης και από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Να ξεκαθαρίσει η Ένωση ότι θα καλύψει το οικονομικό κόστος του 2ου lockdown και θα ανοίξει επιτέλους την κάνουλα της ρευστότητας με τα 72δισ. του πρώτου lockdown.

Το θέμα δηλαδή είναι αμιγώς λογιστικό. Αν λυθεί το λογιστικό μέρος η εφαρμογή του lockdown είναι βατή υπόθεση.
Για άλλη μια φορά όπως ακριβώς κάναμε και στο πρώτο κύμα του κορονοϊού, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε θέση και να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι η Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με την οικονομία. Είναι κάτι που το έχει επισημάνει πολλές φορές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται να πάμε σε ένα καθολικό (σε όλη την ελληνική επικράτεια), αλλά συνάμα ελεγχόμενο υπό την έννοια ότι δεν θα μπει λουκέτο σε όλες τις δραστηριότητες.

Όλα θα εξαρτηθούν από τα σημεία που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Ποια είναι αυτά τα σημεία;
Είναι γνωστά και στην πολιτική ηγεσία και στους επιστήμονες.

Οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ο μεγαλύτερος χώρος διασποράς της νόσου. Αμέσως μετά είναι τα κέντρα διασκέδασης, αλλά και τα καταστήματα εστίασης.

Αν δεν υπάρχει άμεσο lockdown στα παραπάνω σημεία δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με την αγορά ανοικτή.

Όσο καθυστερεί η γενική απαγόρευση τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα όχι μόνο για την δημόσια υγεία, αλλά και για την εθνική οικονομία.
Είναι σαφώς άλλο πράγμα να επιβληθεί το lockdown νομοτελειακά τα Χριστούγεννα ως αποτέλεσμα χιλιάδων θανάτων και άλλο πράγμα να επιβληθεί προληπτικά τώρα για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να ανακάμψει η οικονομία την περίοδο των εορτών τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά.

Ένα καθολικό, αλλά ελεγχόμενο lockdown θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα ακόλουθα μέτρα:
-Αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.
-Απαγόρευση της κυκλοφορίας από νομό σε νομό
-Μάσκα σε όλες τις περιοχές, ανεξάρτητα από το βαθμό επικινδυνότητας κάθε περιοχής
-Κλείσιμο καταστημάτων εστίας, ψυχαγωγίας και γενικά κλειστών χώρων θεάματος και άθλησης
-SMS μήνυμα για τις μετακινήσεις.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποφευχθεί το καθολικό Lockdown

Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι για τις επόμενες ημέρες δεν χρειάζεται να πάμε σε καθολική απαγόρευση και θα επιχειρήσουν με πιο σκληρά μέτρα που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Μητσοτάκης να «γυρίσουν» τις καταστάσεις.

Μακάρι να πάνε όλα κατ΄ευχήν και τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός να αποδώσουν άμεσα και να γλιτώσουμε τα χειρότερα.

Αν – παρ’ ελπίδα – δεν αποδώσουν, δυστυχώς θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει αύριο ο Μητσοτάκης - Τι είπε για το lockdown