Η πανσέληνος και οι... λυκάνθρωποι!

Η πανσέληνος και οι... λυκάνθρωποι!
Στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία υπήρχε η δοξασία σύμφωνα με την οποία ένας άνδρας θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε λυκάνθρωπο...

Στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία υπήρχε η δοξασία σύμφωνα με την οποία ένας άνδρας θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε λυκάνθρωπο, εάν κατά τη διάρκεια του θέρους επέλεγε μια Τετάρτη ή Παρασκευή να κοιμηθεί στο ύπαιθρο και η πανσέληνος να τον λούζει.

Με αυτή τη θεωρία ασχολήθηκαν Αυστραλοί ψυχίατροι και επιστήμονες, οι οποίοι κατέληξαν πως συμπτώματα ψυχολογικών κρίσεων με έντονες βίαιες τάσεις σημειώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν το φεγγάρι ολόγιομο αγκαλιάζει τη Γη.

Τι έδειξε η ιατρική έρευνα

Οι ερευνητές ασχολήθηκαν με τους 91 ψυχικά ασθενείς του νοσοκομείο Νιουκαστλ της Νέας Νοτίου Ουαλίας της Αυστραλίας, παρακολουθώντας συστηματικά τη συμπεριφορά τους. Από τον Αύγουστο του 2008 έως τον Ιούλιου του 2009 κατέγραφαν με λεπτομέρειες το πως κινούνταν στο χώρο.

Μετά την ανάλυση των πρώτων στοιχείων, τα οποία συνέκριναν με τις αναφορές στα αστυνομικά και ιατρικά τμήματα, έφθασαν στο συμπέρασμα ότι όντως κατά τη διάρκεια της πανσελήνου εμφανίζονται τα πιο ακραία κρούσματα στη συμπεριφορά.

Μεταξύ άλλων παρατήρησαν πως εκείνες τις βραδιές πραγματοποιείται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός τροχαίων και βίαιων επεισοδίων, ενώ παρουσιάζεται αύξηση περιστατικών με πλούσιες ψυχιατρικές περιπτώσεις, αϋπνίες, εκνευρισμό κλπ. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, η πανσέληνος το επηρεάζει και έτσι εκδηλώνεται πίεση στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Πηγή: pyles.tv