FUN TIME

Άνθρωποι στέλνουν μηνύματα στους εξωγήινους - «Θα μας θεωρήσουν... βακτήρια», υποστηρίζει ο Χόκινγκ!

Άνθρωποι στέλνουν μηνύματα στους εξωγήινους - «Θα μας θεωρήσουν... βακτήρια», υποστηρίζει ο Χόκινγκ!

Έτοιμοι να κάνουν ένα πρωτοποριακό βήμα για την ανθρωπότητα και πιθανότατα το μέλλον της, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με τους… εξωγήινους, είναι οι επιστήμονες – Κάθετα αντίθετος ο Στίβεν Χόκινγκ!

Το πρόγραμμα, με την ονομασία «METI» (Messaging Extraterrestrial Intelligence), αναμένεται μάλιστα να τεθεί σε εφαρμογή το 2018, ενώ στόχος του είναι να αποστείλει μηνύματα στο διάστημα, με την ελπίδα να φθάσουν στα αυτιά (;) τυχόν εξωγήινων πλασμάτων.

Παρόλα αυτά, πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά καταστροφική για τους ανθρώπους. Και αυτό γιατί, ίσως δεν δουν με καθόλου καλό μάτι την ύπαρξή μας!

Μεταξύ αυτών των επιστημόνων είναι και ο διάσημος θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος έχει άλλωστε υποστηρίξει πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά στην ανταλλαγή μηνυμάτων με εξωγήινες μορφές ζωής.

Ο Χόκινγκ τόνισε μάλιστα πως με οποιονδήποτε εξωγήινο πολιτισμό έρθουμε σε επαφή, το πιθανότερο είναι να μας δουν ως απλά… βακτήρια. Ίσως μάλιστα και να αντιδράσουν αναλόγως!

Προς το παρόν πάντως, οι υπεύθυνοι του προγράμματος «METI» προσπαθούν να συγκεντρώσουν το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων προκειμένου να υλοποιήσουν το σχέδιό τους.

Το αρχικό μήνυμα που αναμένεται, δε, να σταλεί θα περιέχει βασικές πληροφορίες με μαθηματικούς και επιστημονικούς όρους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι για όποιον επιθυμεί να στείλει μηνύματα σε εξωγήινους, δεν υπάρχει καμία νομική απαγόρευση. Στο παρελθόν έχουν επιχειρήσει, εξάλλου, και άλλες ομάδες επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένης της NASA, να αποστείλουν παρόμοια μηνύματα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Σχετικές ειδήσεις