Τα νέα όργανα της F1

Τα νέα όργανα της F1

Μπορεί τα μονοθέσια της F1 να είναι τα πιο high tech τετράτροχα επί γης, αλλά αυτό δεν ισχύει π.χ. για τα όργανα που έχουν μπροστά τους οι πιλότοι τους.

Κι αυτό γιατί οι ενδείξεις τους περιορίζονται σε δύο τετραψήφια νούμερα αριστερά και δεξιά του ψηφίου της επιλεγμένης ταχύτητας.

Από εδώ και στο εξής όμως θα υπάρχει και μια επιπλέον επιλογή, καθώς η McLaren Applied Technologies, η οποία κατασκευάζει και την κεντρική μονάδα ελέγχου των μονοθεσίων, παρουσίασε καινούργια όργανα ή πιο σωστά νέο τιμόνι με οθόνη ενδείξεων 4,3 ιντσών. Μάλιστα η οθόνη –με ανάλυση 480×272 pixel- είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να απεικονίσει και γραφήματα, προκειμένου η δουλειά των πιλότων να γίνει πιο εύκολη, ενώ οι επιλογές για τη διαμόρφωση των ενδείξεων ξεπερνούν τις 100. Μεταξύ αυτών και πληροφορίες για το υβριδικό σύστημα πρόωσης και τον V6 turbo των 1.600 κυβικών.

Πέρα από τις διαστάσεις έχει αυξηθεί και το βάρος της σε σχέση με την παλιά -230 γραμμάρια έναντι 130- οπότε ανάλογα πρέπει να προσαρμοστεί και ο σχεδιασμός των τιμονιών. «Είναι σχεδόν σα smartphone» είπε χαρακτηριστικά ο Nico Rosberg, ο οποίος θα δει τα νέα όργανα στην πράξη στην Αυστραλία, ενώ θα εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή του τη μπάρα με τα LED που δείχνουν την καλύτερη δυνατή στιγμή για την αλλαγή σχέσης στο κιβώτιο.

Γιάννης Σκουφής

Πηγή: carzine.gr