ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας έγιναν... μνημεία! (photos)

Τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας έγιναν... μνημεία! (photos)

Τα παλιά αυτοκίνητα του Βασιλιά, τα οποία ήταν ξεχασμένα στο Τατόι έγιναν... μνημεία.

Μία απόφαση, που με την κατάλληλη ερμηνεία και χρήση αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα πήρε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Δέκα αυτοκίνητα που φυλάσσονται στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, χαρακτηρίστηκαν μνημεία. Τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας φυλάσσονται εντός του κτιρίου του Βουστασίου.

Απλοϊκά και ίσως με λίγο λαϊκισμό θα μπορούσαμε να δούμε διαφορετικά την απόφαση αυτή. Σε μία εποχή, δύσκολη, όπου τα αρχαία ευρήματα αλλάζουν χέρια παράνομα, μετακινούνται σε ιδιωτικές συλλογές και αρχαιολογικοί χώροι μένουν αφύλακτοι ποιος νοιάζεται για μερικά αμερικάνικα σχεδόν κατεστραμμένα τετράτροχα.

Ευτυχώς όμως κάποιοι σκέφτονται λίγο πιο ανοιχτά. Ναι τα αυτοκίνητα είναι και μπορεί να γίνουν μνημεία, γιατί πολύ απλά αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας, έχουν επηρεάσει (κάποια από αυτά) την ιστορία μας και πραγματικά αξίζουν να γίνουν μνημεία...

Το αυτοκίνητα στο Τατόι

Από τα οχήματα της τέως βασιλικής οικογένειας, τα οκτώ είναι επιβατικά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, ενώ τα άλλα δύο είναι ηλεκτροκίνητα τρίκυκλα που πιθανώς χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά μελών της σε μικρές αποστάσεις εντός των ορίων του κτήματος.

Τα επιβατικά αυτοκίνητα προέρχονται από τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές: Rolls Royce, MG και Fiat και είναι μοντέλα κατασκευασμένα σε μικρό αριθμό αντιτύπων. Από αυτά, τα αυτοκίνητα η Rolls Royce, πρόκειται για μία Silver Cloud "Chinese Eye" από την Mulliner Park Ward, είναι αυτό με τα οποίο η βασιλική οικογένεια συνήθιζε να μετακινείται ιδιαίτερα σε επίσημες εκδηλώσεις και επετείους. Τουλάχιστον τρία επιπλέον οχήματα βρίσκονται στην ευρύτερη έκταση του κτήματος, από τα οποία το ένα είναι φορτηγό και τα άλλα δύο οχήματα προσωπικού, ωστόσο αυτά δεν συμπεριλαμβάνονταν στην κήρυξη.


Κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ του χαρακτηρισμού των αυτοκινήτων ως μνημείων, καθώς πρόκειται για αντικείμενα συνδεδεμένα με σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ιδιαίτερης τεχνολογικής και αισθητικής αξίας και τα οποία εντάσσονται στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με τα υπόλοιπα κηρυγμένα νεώτερα μνημεία του Τατοΐου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν κηρυχθεί ως κινητά μνημεία στο Τατόι 357 εικαστικά έργα (2010), αλλά και περίπου 2000 έργα τέχνης, αντικείμενα και παραδοσιακές φορεσιές (2013).

Ελπίζουμε να δούμε και άλλα οχήματα να μπαίνουν σε ένα μουσείο ή σε κάποιο χώρο. Οχήματα όπως το αυτοκίνητο του Αλέκου Παναγούλη, το τρίκυκλο του Κοτζαμάνη, το Νεώριο, την Packard του Βενιζέλου και πολλά άλλα...

Σχετικές ειδήσεις