ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποιος κρύβεται πίσω από τα δύο παραδοσιακά χαρακτηριστικά του VW Golf GTI;

Ποιος κρύβεται πίσω από τα δύο παραδοσιακά χαρακτηριστικά του VW Golf GTI;

Με το πρώτο Golf GTI παρουσιάστηκαν δύο χαρακτηριστικά, οι καρό επενδύσεις των καθισμάτων και ο επιλογέας- μπαλάκι του γκολφ που δίνουν το παρόν ανελλιπώς σε κάθε γενιά του.

Του Γιάννη Σκουφή

Τόσο ο επιλογέας- μπαλάκι όσο και οι καρό επενδύσεις των καθισμάτων είχαν άμεση σχέση με το άθλημα που έδωσε το όνομά του στο διαχρονικό σύγχρονο best seller της VW. Ταυτόχρονα ήταν και ότι πρέπει προκειμένου το σπορ μοντέλο, το οποίο σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία «εκδημοκράτισε τις επιδόσεις» που μέχρι τότε ήταν προνόμιο πολύ πιο ακριβών αυτοκινήτων, να διαφοροποιείται από τα πιο απλά.

Πως όμως προέκυψαν τα δύο αυτά στοιχεία; Η VW είχε εκείνη την εποχή στη σχεδιαστική της ομάδα και πολλές γυναίκες. Μία από αυτές ήταν η 28χρονη τότε Gunhild Liljequist που είχε προϋπηρεσία ως ζωγράφος και επιμελήτρια σχεδίων σε πορσελάνινα σκεύη και συσκευασίες γλυκισμάτων και από το 1964 εργαζόταν στο τμήμα σχεδίασης επενδύσεων και χρωμάτων της VW.

Η Gunhild Liljequist λοιπόν κατόρθωσε να αφήσει την δική της υπογραφή σε ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα στην ιστορία της αυτοκίνησης, καθώς δική της ιδέα ήταν τα καθίσματα να είναι καρό και ο επιλογέας σαν μπαλάκι του γκολφ. Και τα δύο συνδέθηκαν τόσο πολύ με το μοντέλο που θεωρούνται αυτονόητα σε κάθε γενιά από τις συνολικά 7 που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, ενώ είναι κάτι παραπάνω από βέβαια πως θα δώσουν το παρόν και στην 8η που θα παρουσιαστεί στην πορεία.

Αρκετά χρόνια μετά, το 1987, η Liljequist επιμελήθηκε το εσωτερικό του Golf Cabriolet Etienne Aigner που παράχθηκε σε περιορισμένο αριθμό προς τιμή του γνωστού σχεδιαστή πολυτελών δερμάτινων ειδών, ενώ το 1991 συνταξιοδοτήθηκε.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί:

Σχετικές ειδήσεις