ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι κοινό έχει το μίνι ηλεκτρικό Uniti One με το υπερ-αυτοκίνητο McLaren F1;

Τι κοινό έχει το μίνι ηλεκτρικό Uniti One με το υπερ-αυτοκίνητο McLaren F1;

Με κόστος σχεδόν 17.800 ευρώ το σουηδικό EV θέλει να αποτελέσει μια «καθαρή» λύση για αστικές μετακινήσεις.

Του Γιάννη Σκουφή

Το όλο κόνσεπτ ακούγεται ευθύς εξαρχής περίεργο: σουηδική start up με πεδίο ενασχόλησης τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και χώρα κατασκευής τους τη Μεγάλη Βρετανία. Παρόλα αυτά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό το πρώτο της μοντέλο που έχει την απλή επωνυμία One θα είναι διαθέσιμο τόσο στη Σουηδία όσο και στη Μεγάλη Βρετανία από τα μέσα του 2020.

Απλή είναι και η εξωτερική του εμφάνιση-το μήκος του είναι μόλις 3,20 μέτρα- ενώ η διαμόρφωση του εσωτερικού του, με τον οδηγό μπροστά και στο κέντρο και τους δύο επιβάτες πίσω, αριστερά και δεξιά του, είναι ίδια με αυτή της θρυλικής McLaren F1. Του καλύτερου για πολλούς υπερ- αυτοκινήτου που έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής.

Κατά τα άλλα λιτό είναι και το εσωτερικό, με οθόνες να πλαισιώνουν το τιμόνι, οι σχέσεις (P, D και R) του αυτόματου κιβωτίου να επιλέγονται μέσω μπουτόν στο ταμπλό και οι περισσότερες λειτουργίας να ελέγχονται μέσω του Android λογισμικού για οχήματα.

Το βάρος είναι μόλις 600 κιλά, με αποτέλεσμα ο ηλεκτροκινητήρας των 68 ίππων να εξασφαλίζει ικανοποιητικές επιδόσεις για το χαρακτήρα του, μιας και το 0-100 χλμ./ ώρα έρχεται σε 9,9 δεύτερα.

Η βασική εκδοχή του Uniti One έχει μπαταρία 12 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία 150 χιλιομέτρων, ενώ προαιρετικά υπάρχει και μπαταρία 24 KWh με δυνατότητα φόρτισης μέχρι και με 22 kW (η στάνταρ μπαταρία φορτίζει με 3,2 kW). Αυτό σημαίνει ότι μια δεκάλεπτη φόρτιση εξασφαλίζει δυνατότητα κίνησης για 100 χιλιόμετρα. Το κόστος της μεγαλύτερης μπαταρίας ανέρχεται σε 2.800 ευρώ.