ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί μια κοπέλα από το Τέξας έκανε αυτό το περίεργο τατουάζ;

Γιατί μια κοπέλα από το Τέξας έκανε αυτό το περίεργο τατουάζ;

Το Save the Manuals ή σε ελεύθερη απόδοση σώστε τα χειροκίνητα κιβώτια είναι ένα κίνημα που υπάρχει εκεί που δεν το περιμένει κανείς, στις ΗΠΑ. 

Του Γιάννη Σκουφή

Στην Ευρώπη τα χειροκίνητα κιβώτια είναι εδώ και δεκαετίες η βασική επιλογή σε σχέση με τα αυτόματα, κυρίως για λόγους κόστους, αν και πρόσφατα με τις όλο και πιο αυστηρές προδιαγραφές εκπομπής ρύπων και τον εξηλεκτρισμό τα αυτόματα κιβώτιο έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.

Στην Αμερική τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά εδώ και δεκαετίες, με τη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών να μην γνωρίζουν καν πως κάποια αυτοκίνητα έχουν και τρίτο πεντάλ. Αυτό του συμπλέκτη. Έτσι ακούγεται τουλάχιστον περίεργο που ειδικά στις ΗΠΑ υπάρχει μια ομάδα στα social media που στηρίζει τα χειροκίνητα κιβώτιο. Save the Manuals λοιπόν, ενώ μερικά μέλη της δείχνουν το φανατισμό τους κάνοντας τατουάζ. Όπως η νεαρή από το Τέξας που «χτύπησε» στο χέρι της το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο της Mustang της.

Πάντως οι απόψεις για τα χειροκίνητα και τα αυτόματα κιβώτια διίστανται. Σίγουρα, τα πρώτα προσφέρουν σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή στην οδήγηση, κάτι που ειδικά στα σπορ μοντέλα είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητό.

Από την άλλη, υπάρχει μια θεωρία που λέει πως τα αυτόματα κιβώτια συμβάλλουν περισσότερο στην ασφαλή οδήγηση, καθώς ο οδηγός έχει και τα δύο του χέρια διαρκώς στο τιμόνι. Επίσης, δεν υπάρχει το άγχος της αλλαγής ταχύτητας, ούτε δυσάρεστες και δύσκολες συνθήκες όπως το ξεκίνημα σε μια ανηφόρα. Για αυτό και όσοι μαθαίνουν στα αυτόματα δύσκολα επιστρέφουν στα χειροκίνητα…