ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι το ιδιαίτερο έχουν οι νέοι τροχοί της BMW;

Τι το ιδιαίτερο έχουν οι νέοι τροχοί της BMW;

Οι τροχοί με τη συγκεκριμένη σχεδίαση θα χρησιμοποιηθούν, αρχικά τουλάχιστον, στην iX3 και στη συνέχεια στα iNext και i4.

Του Γιάννη Σκουφή

Συνήθως στη σχεδίαση των ζαντών δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνισή τους. Στις νέες αυτές ζάντες της BMW πέρα από την αισθητική έμφαση δόθηκε και στην αεροδυναμική τους σχεδίαση. Και αυτό προκειμένου να μειωθεί η αντίσταση του αέρα στις μεγάλες ταχύτητες που οδηγεί και στον περιορισμό της κατανάλωσης της ενέργειας που απαιτείται για την υπερνίκησή της.

Μπορεί αυτό να ακούγεται τραβηγμένο και υπερβολικό και ίσως να είναι και έτσι στα μοντέλα με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, όμως στα ηλεκτρικά όπου γίνεται κυριολεκτικά μάχη για μερικά χιλιόμετρα επιπλέον αυτονομίας παίζει ρόλο και με το παραπάνω.

Και τα τρία μοντέλα της BMW για τα οποία προορίζονται, η iX3 αρχικά και στη συνέχεια τα iNext και i4, είναι ηλεκτρικά, ενώ η γερμανική εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά για το SUV, την iX3, πως χάρη στην παρουσία των νέων ζαντών η αντίσταση του αέρα μειώνεται κατά 5% σε σχέση με τη συμβατική X3. Μείωση αν μη τι άλλο σημαντική, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι το βάρος τους είναι κατά 15% πιο μικρό σε σχέση με άλλες, προγενέστερες «αεροδυναμικές» ζάντες της BMW, γεγονός που αν μη τι άλλο κολακεύει σε κάποιο βαθμό και τα δυναμικά χαρακτηριστικά.