ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Βοήθεια από τις αυτοκινητοβιομηχανίες ζητά η NASA για διαστημική αποστολή στο φεγγάρι

Βοήθεια από τις αυτοκινητοβιομηχανίες ζητά η NASA για διαστημική αποστολή στο φεγγάρι

Το πρόγραμμα της NASA μετά το 2024 περιλαμβάνει μόνιμη ανθρώπινη παρουσία έως το 2028 για να προετοιμαστεί η τυχόν αποίκηση του Άρη το 2030.

Του Γιάννη Σκουφή

Η ανθρωπότητα αρχίζει να κοιτά προς το μοναδικό δορυφόρο της Γης, της Σελήνη, αλλά και τους κοντινούς πλανήτες προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερο χώρο για τον ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό και ενδεχόμενα και νέες πρώτες ύλες.

Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι μια νέα αποστολή στο φεγγάρι, την επιφάνεια του οποίου θα πατήσει για πρώτη φορά και μια γυναίκα. Προκειμένου λοιπόν να εξερευνηθεί το φεγγάρι θα απαιτηθούν οχήματα τα οποία θα πρέπει να μπορούν να μετακινούν και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η NASA, που είναι υπεύθυνη για τις διαστημικές αποστολές των ΗΠΑ δεν θέλει να εξελίξει μόνη της κάποιο όχημα επί τούτου αλλά έχει απευθυνθεί στους κατασκευαστές προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Μάλιστα τους κατευθύνει προς τη χρήση ως βάση ήδη υπαρχόντων στρατιωτικών ή αστυνομικών οχημάτων καθώς και οχημάτων ελευθέρου χρόνου.

Ο επίσημος χαρακτηρισμός του οχήματος από την πλευρά της NASA είναι Lunar Terrain Vehicle (LTV) και με βάση τις αρχικές προδιαγραφές θα πρέπει να είναι ανοιχτό και καθαρά ηλεκτροκίνητο -ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης αποκλείεται έτσι και αλλιώς μιας και από η ατμόσφαιρα της Σελήνης δεν έχει οξυγόνο.

Καθοριστικό στοιχείο είναι και το βάρος, με αποτέλεσμα τα ηλεκτρικά ημιφορτηγά τύπου Tesla Cybetruck που ξεπερνούν τους δύο τόνους να αποκλείονται. Ιδανικά το LTV θα πρέπει κάπως να διπλώνει, προκειμένου οι διαστάσεις του για τη μεταφορά π.χ. με το διαστημικό λεωφορείο να είναι 1,7 x 1,5 x 0,90 μέτρα.

Στις φωτογραφίες μας βλέπουμε προτάσεις των Lexus και Toyota που έχουν προηγηθεί μεν των προδιαγραφών της NASA αλλά παραμένουν ενδιαφέρουσες.

Δείτε την gallery που ακολουθεί:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις