ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το διάφανο αυτοκίνητο χρονολογείται από το 1939

Το διάφανο αυτοκίνητο χρονολογείται από το 1939

Για τη Διεθνή Έκθεση της Νέας Υόρκης πριν από 81 ολόκληρα χρόνια η Pontiac είχε παρουσιάσει ένα αυτοκίνητο που αποκάλυπτε τα πάντα.

Του Γιάννη Σκουφή

Πριν από μερικές δεκαετίες οι εκθέσεις ήταν ο μόνος ουσιαστικά τρόπος για την παρουσίαση καινοτομιών και ευρεσιτεχνιών. Πριν από 80 και πλέον χρόνια το πλέξιγκλας ήταν κάτι το καινούργιο και έτσι οι εφευρέτες και κατασκευαστές του Rohm & Haas αποφάσισαν να το παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό αντικαθιστώντας με αυτό τα μεταλλικά στοιχεία του αμαξώματος ενός Pontiac Deluxe Six.

Το αποτέλεσμα, όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες μας είναι εντυπωσιακό, μιας και τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου που κανονικά δεν φαίνονται έρχονται στο προσκήνιο, καθαρά και γυαλισμένα και ενίοτε και με κάποιες δόσεις χρωμίου.

Το κόστος κατασκευής του συγκεκριμένου Pontiac Deluxe Six είχε φτάσει τις 25.000 δολάρια, τεράστιο ποσό για τα δεδομένα της εποχής και δεκαπλάσιο της τιμής αγοράς του συμβατικού μοντέλου. Έτσι φυσικά και δεν υπήρχε προοπτική για την κατασκευή περισσοτέρων πλην του ενός που παρουσιάστηκε στην έκθεση.

Η επιλογή του συγκεκριμένου μοντέλου πάντως για την αποκάλυψη μέσω του πλέξιγκλας του εσωτερικού του κόσμου δεν ήταν βέβαια τυχαία, μιας και ήταν για τα στάνταρ της εποχής ιδιαίτερα εξελιγμένο. Το συγκεκριμένο διαθέτει προβολείς ενσωματωμένους στα φτερά, στοιχείο που τότε ήταν πρωτοποριακό, ενώ ο κινητήρας του είναι ένας εξακύλινδρος 3.600 κυβικών ο οποίος απέδιδε 85 ίππους.

Το 2011 το διάφανο Pontiac Deluxe Six είχε αλλάξει ιδιοκτήτη έναντι 308.000 δολαρίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.