ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό είναι το νέο τζιπ του αμερικανικού στρατού!

Αυτό είναι το νέο τζιπ του αμερικανικού στρατού!

Η General Motors θα κατασκευάσει το νέο όχημα γενικής χρήση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Του Γιάννη Σκουφή

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει να επιδείξει ένα ένδοξο παρελθόν και μια πορεία που σε αρκετά σημεία ταυτίζεται με αυτήν του στρατού της χώρας. Από την εποχή του Jeep Willys -από αυτό προέκυψε και η γενική ονομασία τζιπ για τα 4x4 αν και υπάρχει και η άποψη πως προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων General Purpose- μέχρι και την εποχή του Hummer που πρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων και στον πόλεμο του Κόλπου.

Πρόσφατα η General Motors ήταν αυτή που επικράτησε απέναντι σε άλλες εταιρείες και υπέγραψε συμβόλαιο με τον αμερικανικό στρατό για την κατασκευή ενός ειδικού οχήματος τύπου ISV (Infantry Squad Vehicle), όπως ονομάζονται αυτά τα ιδιαίτερα ανθεκτικά 4x4. Την βάση αποτέλεσε το Colorado ZR2, ένα από τα πιο γνωστά «αγροτικά» της αγοράς των ΗΠΑ.

Το συμβόλαιο ύψους 214,3 εκατομμυρίων δολαρίων προβλέπει την κατασκευή συνολικά 2.065 ISV, με την πρώτη παρτίδα να περιλαμβάνει 649 οχήματα. Τα οποία θα κινούνται από τον αξιόπιστο turbo diesel της γενιάς Duramax με 2.800 κυβικά και 186 ίππους. Που φτάνουν σε όλους του τροχούς μέσω νεός αυτόματου κιβωτίου έξι σχέσεων.

Φυσικά το ISV της GM έχει πολλές ενισχύσεις στο πλαίσιο και στην ανάρτηση καθώς και θωράκιση, ενώ μπορεί να μεταφέρει μέχρι και εννέα στρατιωτικούς.

Στις βασικές προδιαγραφές του οχήματος ήταν και οι σχετικά μικρές εξωτερικές του διαστάσεις του προκειμένου να χωράει μέσα σε ένα ελικόπτερο H-47 Chinook -το γνωστό μεταγωγικό με τις δύο έλικες. Μια ακόμη προδιαγραφή ήταν το βάρος να μην ξεπερνά το όριο βάρους αερομεταφοράς που έχει ένα ελικόπτερο UH-60 Blackhawk.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Καμίνι η χώρα τις επόμενες ημέρες - Έως και 40 βαθμούς η θερμοκρασία