ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η διάγνωση των βλαβών των αυτοκινήτων θα μπορεί να γίνει με ένα smartphone και μια εφαρμογή

Η διάγνωση των βλαβών των αυτοκινήτων θα μπορεί να γίνει με ένα smartphone και μια εφαρμογή

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει όλο και πιο πολλές εφαρμογές στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ακόμα και στη συντήρηση και τις επισκευές.

Του Γιάννη Σκουφή

Το Sound Analyzer είναι μια καινούργια εφαρμογή που χρησιμοποιεί η Skoda και η οποία με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence- AI) εντοπίζει γρήγορα και με ακρίβεια τις ανάγκες συντήρησης ή επισκευής ενός αυτοκινήτου.

Το λογισμικό της εφαρμογής είναι φυσικά ιδιαίτερα σύνθετο, η χρήση της όμως είναι σχετικά απλή: ήχοι που ακούγονται όσο το αυτοκίνητο είναι σε λειτουργία καταγράφονται χρησιμοποιώντας ένα smartphone ή tablet.

Τα αρχεία ήχου μετατρέπονται στη συνέχεια από την εφαρμογή σε φασματογράφημα που απεικονίζει οπτικά τα ακουστικά σήματα. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης η αναπαράσταση αυτή συγκρίνεται με τις αποθηκευμένες εγγραφές για τον εντοπισμό αποκλίσεων. Έπειτα και με βάση προκαθορισμένα μοτίβα, η εφαρμογή κατηγοριοποιεί την πιθανή ανάγκη για επερχόμενες εργασίες συντήρησης ή επισκευής.

Το λογισμικό μπορεί ήδη να αναγνωρίσει δέκα μοτίβα ηχητικής απόδοσης με ακρίβεια μάλιστα που ξεπερνά το 90%, ενώ τα μοτίβα αυτά εμπλουτίζονται συνεχώς. Τα υπάρχοντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων το σύστημα διεύθυνσης, το συμπιεστή του συστήματος κλιματισμού και το αυτόματο κιβώτιο DSG.

Έτσι το Sound Analyzer συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική συντήρηση του αυτοκινήτου και μειώνει το χρόνο που αυτό παραμένει στο συνεργείο.

Οι τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη εκτελούν γνωστικές λειτουργίες που μόνο οι άνθρωποι είναι σε θέση να κάνουν και έτσι τέτοιου είδους προγράμματα και εφαρμογές έχουν τη δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, να αντιληφθούν και να σταθμίσουν τα δεδομένα, να λύσουν συγκεκριμένα προβλήματα αλλά και να συμβάλλουν στην εξέλιξη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Χρυσής Αυγής - Απόφαση: Ισόβια και 10 χρόνια στον Γιώργο Ρουπακιά