ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Έρχονται τα ψηφιακά κλειδιά και άλλα μαγικά γύρω από το αυτοκίνητο

Έρχονται τα ψηφιακά κλειδιά και άλλα μαγικά γύρω από το αυτοκίνητο

Η Samsung ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τις Audi, BMW, Genesis και Ford για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Του Γιάννη Σκουφή

Μία νέα τάση αναμένεται να μπει για τα καλά στην ζωή μας ως οδηγοί μέσα στα επόμενα χρόνια. Τουλάχιστον, στην καθημερινότητα όσων αποκτήσουν ένα νέο αυτοκίνητο που το ηλεκτρονικό του σύστημα θα υποστηρίζει την τεχνολογία UWB (Ultra-Wideband) του ψηφιακού κλειδιού.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας NFC σε ασφαλές περιβάλλον που θα επιτρέπει στον οδηγό να ξεκλειδώνει το αυτοκίνητο του δίχως την χρήση του φυσικού κλειδιού.

Συγκεκριμένα, το σύστημα θα αναγνωρίζει το smartphone του ταυτοποιημένου χρήστη και πέρα από την απλή λειτουργία κλειδώματος/ ξεκλειδώματος (lock/ unlock) θα είναι εφικτή η απομακρυσμένη ενεργοποίηση του κινητήρα ή η ρύθμιση του κλιματισμού. Όλα αυτά θα είναι εφικτά τόσο στα συμβατικά όσο και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Samsung ανακοίνωσε επίσης πως θα συνεργαστεί και με τη Google για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη και την εξέλιξη εφαρμογών για το Android Auto. Μία από αυτές είναι το SmartThings που θα επιτρέπει την ρύθμιση λειτουργιών του σπιτιού μέσα από το αυτοκίνητο.

Για την υπηρεσία αυτή θα χρησιμοποιείται η οθόνη αφής του αυτοκινήτου και μέσω της λειτουργίας Coming Home θα εκτελούνται διάφορες λειτουργίες «προετοιμασίας» όπως π.χ. η απενεργοποίηση του συναγερμού, το άνοιγμα της πόρτας του πορτμπαγκάζ ή του κλιματισμού για να δροσιστεί το σπίτι.

Αυτά και πολλά άλλα «μαγικά» θα δούμε να εξελίσσονται γύρω από το αυτοκίνητο, ειδικά όταν θα διευρυνθεί και το δίκτυο 5G.