ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό είναι το Magic Bus της Ισλανδίας

Αυτό είναι το Magic Bus της Ισλανδίας

Λένε πως μια χώρα τη βλέπεις καλύτερα με αυτοκίνητο ή λεωφορείο.

Του Γιάννη Σκουφή

Τα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων προσαρμόζονται στις συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτό συμβαίνει ειδικά σε χώρες σαν την Ισλανδία. Όπου για να κυκλοφορήσει κανείς στους παγετώνες χρειάζονται όχι μόνο πολύ φαρδιά λάστιχα αλλά και σύστημα αυξομείωσης της πίεσής τους προκειμένου να αυξάνεται η επιφάνεια επαφής του.

Το λεωφορείο των φωτογραφιών με το οποίο μπορεί κανείς να επισκεφτεί τους παγετώνες -το εισιτήριο κοστίζει περίπου 65 ευρώ- έχει συνολικά οχτώ τεράστιους τροχούς. Στους οποίους οφείλει τόσο το όνομά του -λέγεται Sleipnir όπως το άλογο με τα οχτώ πόδια του Odin, ήρωα της μυθολογίας των Σκανδιναβών- όσο και η δυνατότητά του περνά εύκολα πάνω από εμπόδια που έχουν πλάτος μέχρι και 3 μέτρα.

Το μήκους 15 μέτρων λεωφορείο, που κατασκευάστηκε από Ισλανδό μηχανικό και κόστιζε περίπου 450.000 ευρώ, κινείται από ένα κινητήρα βενζίνης(!) 850 ίππων, που καταναλώνει περίπου 45 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα και εξασφαλίζει στους παγετώνες μια ταχύτητα 60 χλμ./ ώρα.

Το εσωτερικό του λεωφορείου πέρα από πολυτελές -έχει δερμάτινες επενδύσεις και ξύλινο δάπεδο- είναι και ευήλιο, άσχετα αν ο ήλιος κάνει μέρες να φανεί στην Ισλανδία, χάρη στα μεγάλα παράθυρα και την πανοραμική του οροφή. Επίσης μεταξύ των εμπρός και των πίσω αξόνων υπάρχουν χώροι αποθήκευσης. Όχι τόσο για τις αποσκευές των τουριστών όσο για τις προμήθειες και τον εξοπλισμό του πικνίκ που κάνουν στα χιόνια. Για όσο αντέχουν, ενώ μετά αναλαμβάνει δράση το σύστημα θέρμανσης του Sleipnir.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.