ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Ford Ευρώπης προχωρά ολοταχώς προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό έως το 2030

Η Ford Ευρώπης προχωρά ολοταχώς προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό έως το 2030

Μέχρι τα μέσα του 2026, το 100% της γκάμας των επιβατών μοντέλων της μάρκας στην Ευρώπη θα μπορούν να κινηθούν με μηδενικές εκπομπές ρύπων, είτε ως ηλεκτρικά ή ως plug-in υβριδικά.

Του Γιάννη Σκουφή

Με το δεδομένο πως η ηλεκτροκίνηση θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της ηλεκτροκίνησης όλοι οι κατασκευαστές κινούνται, ο καθένας με το ρυθμό του, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ford από την πλευράς της επιταχύνει το δικό της ευρωπαϊκό μετασχηματισμό και δεσμεύτηκε πως μέχρι τα μέσα του 202, το 100% των επιβατικών μοντέλων της στη Γηραιά Ήπειρο θα μπορούν να κινούνται με μηδενικές εκπομπές ρύπων, έχοντας είτε ηλεκτρικές είτε plug-in υβριδικές εκδόσεις. Μέχρι το 2030 όλη η γκάμα θα είναι αμιγώς ηλεκτρική.

Με βάση αυτή τη λογική και προσέγγιση και όλη η ιδιαίτερα επιτυχημένη γκάμα των επαγγελματικών οχημάτων της Ford θα μπορεί να κινείται με μηδενικές εκπομπές ρύπων, και εδώ με τη μορφή ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών εκδόσεων, μέχρι το 2024. Επίσης έως το 2030 τα δύο τρίτα των πωλήσεων των επαγγελματικών οχημάτων της Ford αναμένεται να αντιστοιχεί σε ηλεκτρικές ή plug-in υβριδικές εκδόσεις.

Ενδιαφέρον -και ενδεικτικό για το μέλλον- είναι πως αυτό που αναμένεται να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των επαγγελματικών οχημάτων θα είναι ένα οικοσύστημα γύρω από συνδεδεμένες υπηρεσίες που θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τους πελάτες και θα σχεδιαστεί με σκοπό να αναβαθμίσει την εμπειρία τους και να βοηθήσει στην ευρωστία των επιχειρήσεών τους. Μεταξύ αυτών είναι, για παράδειγμα, συνδεδεμένες υπηρεσίες χρόνου ομαλής λειτουργίας (uptime) και παραγωγικότητας, όπως το Ford Pass Pro για στόλους έως πέντε οχημάτων, καθώς και το λανσάρισμα του Ford Fleet Management, που δημιουργήθηκε πέρσι από την Ford και την ALD Automotive με σκοπό τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας για εταιρικούς πελάτες (fleet customers) που αναζητούσαν ειδικές υπηρεσίες για να διατηρούν τους στόλους τους στο δρόμο.

Επίσης η Ford και η Google ανακοίνωσαν πρόσφατα την ίδρυση μιας νέας ομάδας συνεργασίας με την ονομασία Team Upshift, που θα ξεκλειδώσει ευκαιρίες για την ανάπτυξη υπηρεσιών οι οποίες βασίζονται σε δεδομένα. Αυτή η συνεργασία, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές δυνατότητες της Ford, θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα εμπειρία ιδιοκτησίας και παροχής υπηρεσιών για αγοραστές τόσο των επιβατικών όσο και των επαγγελματικών οχημάτων της εταιρείας.

Βασικό ρόλο στην πορεία της Ford προς ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον θα διαδραματίσει και μία νέα επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων κατασκευής οχημάτων της εταιρείας στην Κολωνία (Γερμανία) που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής στην Ευρώπη και την έδρα της Ford Ευρώπης. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού θα δημιουργηθεί το Ford Cologne Electrification Center όπου θα κατασκευάζονται τα ηλεκτρικά οχήματα της εταιρείας. Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση του είδους για τη Ford στην Ευρώπη, ενώ το πρώτο ευρωπαϊκό, αμιγώς ηλεκτρικό επιβατικό μοντέλο μαζικής παραγωγής θα αρχίσει να κατασκευάζεται εκεί από το 2023. Υπό σκέψη είναι και η παραγωγή ενός δεύτερου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.