ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποια αυτοκινητοβιομηχανία έχει στοκάρει chips προβλέποντας την παγκόσμια έλλειψή τους;

Ποια αυτοκινητοβιομηχανία έχει στοκάρει chips προβλέποντας την παγκόσμια έλλειψή τους;

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και η έλλειψη chips για τα ηλεκτρονικά συστήματα των αυτοκινήτων.

Του Γιάννη Σκουφή

Η πανδημία του Covid-19 έχει επηρεάσει τη ζωή των πάντως και όλες ανεξαιρέτως τις παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες. Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν αποτελεί φυσικά την εξαίρεση και είδε πέρυσι τις πωλήσεις της να μειώνονται σε σημαντικό βαθμό.

Έτσι με τον ιό να επιμένει οι κατασκευαστές προσάρμοσαν προς τα κάτω την παραγωγή τους και αντίστοιχα περιόρισαν τις παραγγελίες στους προμηθευτές τους, μεταξύ αυτών και σε όσους κατασκευάζουν τα απαραίτητα chips για τα ολοένα και περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα των αυτοκινήτων.

Λογικά και η βιομηχανία των ημιαγωγών περιόρισε την παραγωγή της για τον κλάδο των αυτοκινήτων, κάτι όμως που σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης σε άλλους τομείς όπως αυτόν των προσωπικών υπολογιστών, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, οδήγησε σε ελλείψεις. Και μάλιστα σημαντικές που έχουν προκαλέσεις προβλήματα που οδηγούν τις πιο πολλές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσχωρούν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της παραγωγή τους.

Ο κατασκευαστής που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, καθώς τα αρμόδια στελέχη του είχαν προβλέψει το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και όχι μόνο δεν μείωσαν τις παραγγελίες τους σε chips αλλά τις αύξησαν -και αυτό παρόλο που η δική τους παραγωγή μειώθηκε- είναι αυτός της Hyundai. Σύμφωνα με δηλώσεις τόσο η Hyundai όσο και η Kia έχουν απόθεμα chips που επαρκεί τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες.

Γεγονός είναι πάντως πως ο κορεάτικος όμιλος έχει και τους περισσότερους εγχώριους προμηθευτές ημιαγωγών από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία αυτοκινήτων. Που, όπως λέγεται, δίνουν προτεραιότητα στις παραγγελίες της Hyundai.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Λέκκα για Ελασσόνα: Ήταν νέος σεισμός, πιθανός και μετασεισμός στη διάρκεια της νύχτας