ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η αναγέννηση ενός Jeep ηλικίας 50 ετών

Η αναγέννηση ενός Jeep ηλικίας 50 ετών

Το φετινό Jeep Easter Safari, που παραδοσιακά γίνεται στη Γιούτα των ΗΠΑ επιφυλάσσει μία ξεχωριστή έκπληξη που μας γυρίζει πολύ πίσω στο χρόνο.

Του Γιάννη Σκουφή

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Willys-Overland, η οποία κατασκεύαζε τα στρατιωτικά μέχρι τότε τζιπ, αποφάσισε να παρουσιάσει και μοντέλα για πολιτική χρήση. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Jeepster (1948-1950), το οποίο θεωρείται το πρώτο SUV στον κόσμο, ενώ είχε και αρκετές ιδιαιτερότητες.

Όπως το ότι ήταν ανοιχτό και τετραθέσιο, όμως παρόλο που ο σχεδιασμός του παρέπεμπε στο θρυλικό Willys δεν ήταν τετρακίνητο καθώς κινητήριοι τροχοί του είναι μόνο οι δύο πίσω. Έτσι, η παραγωγή του δεν κράτησε για πάνω από μια διετία.

Αργότερα, το 1967, η Willys-Overland συγχωνεύτηκε με την Kaiser-Jeep και το Jeepster επανήλθε στο προσκήνιο ως Jeepster Commando. Το οποίο είχε τετρακίνηση, ήταν ανοιχτό, δίθυρο αλλά και ασυνήθιστο. Λόγω της μικρής απόστασης από το έδαφος και του μεγάλου του καπό.

Το Jeepster Commando θεωρείται το πρώτο κόμπακτ τετρακίνητο αυτοκίνητο που είχε και αυτόματο κιβώτιο. Και σε αντίθεση με το Jeep CJ της εποχής του, είχε κάποια χαρακτηριστικά που βοηθούσαν στην καθημερινότητα, όπως πιο πρακτικές πόρτες και θέρμανση. Κυκλοφόρησε από το 1966 έως και το 1973 και ήταν διαθέσιμο ως pick-up, κάμπριο, roadster και wagon! Οι βασικοί ανταγωνιστές του Commando υποτίθεται πως ήταν τα Toyota Land Cruiser και Ford Bronco.

Και επιστρέφουμε στο παρόν όπου στις θρυλικές εκτός δρόμου διαδρομές της Μόαμπ στη Γιούτα των Η.Π.Α. από τις 27 Μαρτίου έως και τις 4 Απριλίου η Jeep θα παρουσιάσει το πρωτότυπο Jeepster Beach που βασίζεται σε ένα Jeepster Commando (C-101) του 1968. Το σύγχρονο concept διατηρεί την εμφάνιση του αρχέτυπου, αλλά εξοπλίζεται με σύγχρονη τεχνολογία. Έτσι, κάτω από το καπό υπάρχει ένας turbo κινητήρας βενζίνης 2.000 κυβικών που αποδίδει 340 ίππους και συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Φυσικά, έχει και τετρακίνηση!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.