ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί η Peugeot δεν θα κατασκευάζει το 308 με ψηφιακή οθόνη;

Γιατί η Peugeot δεν θα κατασκευάζει το 308 με ψηφιακή οθόνη;

Τα προβλήματα διαθεσιμότητας chips επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την κανονικότητα στις γραμμές παραγωγής των αυτοκινήτων.

Του Γιάννη Σκουφή

Ίσως να έχετε ακούσει για τα πολύ μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και υποχρεώνουν πολλούς κατασκευαστές να προχωρήσουν ακόμη και στην παροδική διακοπή της παραγωγή τους. Ο λόγος είναι η έλλειψη βασικών πρώτων υλών και εξαρτημάτων και πιο συγκεκριμένα ημιαγωγών -chips δηλαδή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Peugeot, η οποία δυσκολεύεται να κατασκευάσει 308 με ψηφιακό πίνακα οργάνων και υποχρεώνεται να συνεχίσει την παραγωγή του μόνο με τα κλασικά αναλογικά όργανα. Που θα έχει σαν αποτέλεσμα και ένα μικρό όφελος για τον υποψήφιο αγοραστή από τη στιγμή που το κόστος του ψηφιακού πίνακα ανέρχεται σε περίπου 400 ευρώ.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις εκπροσώπου του ομίλου Stellantis στον οποίο ανήκει πλέον η Peugeot, ο οποίος είπε «είναι ένας καλός και ευέλικτος τρόπος να ξεπεράσουμε ένα πραγματικό εμπόδιο για την παραγωγή αυτοκινήτων έως ότου τελειώσει η κρίση των chips».

Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά το τρέχον, απερχόμενο μοντέλο και όχι στη καινούργια γενιά που θα μπει αργότερα στην παραγωγή. Παράλληλα η εταιρεία κρατά το όποιο απόθεμα chips έχει για να το χρησιμοποιήσει σε μοντέλα με μεγαλύτερη ζήτηση, όπως το 3008.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ανά τον κόσμο, καθώς τα chips δεν χρησιμοποιούνται μόνο από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων αλλά και σε διάφορους άλλους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως π.χ. στην τεράστια αγορά των ηλεκτρονικών συσκευών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.