ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η αυτόνομη οδήγηση θα χρεώνεται με την ώρα!

Η αυτόνομη οδήγηση θα χρεώνεται με την ώρα!

Αρκετοί κατασκευαστές βλέπουν ένα μέλλον όπου πολλές λειτουργίες και υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στον οδηγό όποτε αυτός τις χρειάζεται.

Του Γιάννη Σκουφή

Παλιότερα είχαμε γράψει για τις on demand υπηρεσίες τις οποίες ο οδηγός θα τις έχει στη διάθεση του όποτε αυτός τις χρειάζεται. Πρακτικά μπορείτε να φανταστείτε ένα αυτοκίνητο που θα έχει όλο τον επιπλέον εξοπλισμό αλλά δίχως να έχετε πληρώσει για αυτόν, καθώς η χρέωση θα γίνεται μόνο όταν τον χρησιμοποιείται.

Κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό και χάρη στις over-the-air αναβαθμίσεις με τη βοήθεια του ταχύτερου δικτύου 5G προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για τον οδηγό. Ήδη έχει διαπιστωθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις οι αναβαθμίσεις software που πραγματοποιούνται μπορούν π.χ. να βελτιώσουν την ηλεκτρική αυτονομία χάρη στην καλύτερη διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Η διάθεση των on demand τεχνολογιών διανοίγει νέους ορίζοντες στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Όπως δήλωσε στο βρετανικό περιοδικό TopGear ο διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Volkswagen, Klaus Zellmer, εκτιμά πως η αυτόνομη οδήγηση θα μπορεί να είναι διαθέσιμη με… χρονοχρέωση!

Βλέπετε η τεχνολογία πλήρους αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 θα είναι αρχικά πολύ ακριβή και δεν θα μπορεί να είναι διαθέσιμη σε κάθε έκδοση εξοπλισμού παρά μόνο στις κορυφαίες και πιο ακριβές.

Μια καλή λύση πάντως για όλους θα ήταν η αυτόνομη οδήγηση να χρεώνεται με την ώρα ώστε να είναι ευχαριστημένος τόσο ο χρήστης όσο και η εταιρία. Για παράδειγμα ο Zellmer είπε πως η χρέωση για μια ώρα αυτόνομης οδήγησης θα μπορούσε να κοστίζει περίπου 7 ευρώ. Αν αυτή η τιμή είναι λογική ή παράλογη θα αποδειχθεί στην πορεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.