ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτή η Mercedes SL δεν είναι αυτό που φαίνεται

Αυτή η Mercedes SL δεν είναι αυτό που φαίνεται

Με την πρώτη ματιά μοιάζει με την θρυλική SL του ’50 που σήμερα πωλείται πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Η εικονιζόμενη κοστίζει σχεδόν 120.000. Μάθετε το γιατί.

Του Γιάννη Σκουφή

Τη δεκαετία του ‘50 η Mercedes κυριαρχούσε στους αγώνες με ένα αυτοκίνητο που είχε ένα εξαιρετικό για την εποχή πλαίσιο, έναν κινητήρα με τον πρώτο ψεκασμό καυσίμου της ιστορίας και ένα εντυπωσιακό αμάξωμα με πόρτες που άνοιγαν προς τα πάνω σα φτερά γλάρου.

Ο λόγος για την Mercedes 300SL ή αλλιώς Gullwing, που είναι ένα από τα πιο όμορφα κλασικά αυτοκίνητα και με μεγάλη ζήτηση από την πλευρά των συλλεκτών. Σε αυτό συντελεί και ο μικρός αριθμός που έχει κατασκευαστεί -συνολικά 1.400 κουθπέ και 1.858 ρόουντστερ- με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Έτσι οι στάνταρ εκδόσεις με πλαίσιο από ατσάλι και αμάξωμα από αλουμίνιο κοστολογούνται περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ οι ακόμα πιο σπάνιες φουλ αλουμινένιες αξίζουν το πενταπλάσιο.

Από την άλλη υπάρχει και το αυτοκίνητο των φωτογραφιών μας, που κοστίζει περί τις 120.000 ευρώ. Φυσικά δεν πρόκειται για μια γνήσια 300SL αλλά για μια ρέπλικά της που βασίζεται σε μια SLK32 AMG του 2001.

Για την κατασκευή της -το αμάξωμα είναι από αλουμίνιο διαμορφωμένο στο χέρι- χρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια, ενώ σχεδιαστικά δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη πιστότητα. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά στοιχεία όπως π.χ. η μάσκα ή το τιμόνι, να προδίδουν άμεσα πως πρόκειται για ρέπλικα.

Ανεξάρτητα πάντως από αυτό πρόκειται για ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο που θα δημοπρατηθεί από την εταιρεία Crossley & Webb στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.