ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Tesla θα παρακολουθεί τον οδηγό. Για καλό σκοπό

H Tesla θα παρακολουθεί τον οδηγό. Για καλό σκοπό

Με στόχο να κάνει ασφαλέστερη την χρήση των ημιαυτόνομων συστημάτων στα αυτοκίνητα της και δη στο Autopilot, η Tesla προχωρά σε ένα μια πολύ σημαντική αναβάθμιση.

Του Γιάννη Σκουφή

Τα Tesla δεν είναι γνωστά μόνο για τις επιδόσεις τους και το προηγμένο ηλεκτρικό τους DNA, αλλά και για την προηγμένη ημι- αυτόνομη τεχνολογία τους, που μεταξύ άλλων βασίζεται στις πολλές κάμερες με τις οποίες εφοδιάζονται π.χ. τα Model 3 και Model Y για την λειτουργία του Autopilot. Για το οποίο έχουν πολλά γραφτεί, κυρίως για την λάθος χρήση του από οδηγούς ως ένα εντελώς αυτόνομο σύστημα με αποτέλεσμα να υπάρχουν από απλά ευτράπελα μέχρι και μοιραία δυστυχήματα.

Για αυτό το λόγο η αμερικανική εταιρία αποκάλυψε πρόσφατα πως προχώρησε σε μια σημαντική αναβάθμιση του λογισμικού της προσθέτοντας μια επιπλέον λειτουργία στην κάμερα που βρίσκεται στον εσωτερικό καθρέφτη. Η οποία θα ελέγχει συνεχώς τη θέση του κεφαλιού και την συχνότητα κίνησης των ματιών του οδηγού.

Με αυτόν τον τρόπο ο έξυπνος αλγόριθμος του συστήματος μπορεί να αντιληφθεί αν ο οδηγός κάνει σωστή και ασφαλή χρήση των ημι- αυτόνομων συστημάτων και κυρίως του Autopilot.

Μέχρι πρότινος το σύστημα βασιζόταν μόνο σε αισθητήρες για να αντιλαμβάνεται πως ο οδηγός ακουμπά το τιμόνι, όμως έτσι o «αυτόματος πιλότους» του αυτοκινήτου μπορούσε πολύ εύκολα να ξεγελαστεί. Μετά την αναβάθμιση κάτι ανάλογο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το σύστημα απλά θα απενεργοποιείται επαναφέροντας τον πλήρη έλεγχο στον οδηγό.

Σχετικά με το θέμα των προσωπικών δεδομένων η Tesla αναφέρει πως τα στιγμιότυπα που τραβά η κάμερα δεν αποθηκεύονται σε κάποιο μέσο ή cloud παρά μόνο στην προσωρινή μνήμη του συστήματος και αργότερα διαγράφονται. Αν για κάποιο λόγο ο ιδιοκτήτης επιθυμεί την κοινή χρήση των δεδομένων, τότε μπορεί να υπάρξει αυτή η δυνατότητα.

Το Consumer Reports, ένας φορέας αξιολόγησης καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ, έχει επισημάνει πως και οι ίδιοι οι οδηγοί έχουν ζητήσει καιρό τώρα πιο αποτελεσματικά συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου για το Autopilot.

«Το τρέχον σύστημα ανίχνευσης της δύναμης που ασκείται στο τιμόνι των Tesla δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει πως ο οδηγός έχει την προσοχή του στον δρόμο. Εάν το νέο σύστημα αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα μπορούσε να συμβάλει σε μια σημαντική βελτίωση για την ασφάλεια και ενδεχομένως να σώσει ζωές».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρύθμιση οφειλών σε 240 - 420 δόσεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr