ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ηλεκτροκίνηση: Μια εταιρεία σουπερμάρκετ καταρρίπτει τον no1 μύθο γύρω από το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Ηλεκτροκίνηση: Μια εταιρεία σουπερμάρκετ καταρρίπτει τον no1 μύθο γύρω από το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τη βιωσιμότητα πολλοί αγάπησαν, τις άδειες μπαταρίες… κανείς.

Ενώ η ηλεκτροκίνηση φαίνεται, τα τελευταία δύο χρόνια, να έχει εξαπλωθεί σημαντικά στις μεγαλύτερες και πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες ΙΧ φαίνονται ακόμα αναποφάσιστοι. Κι όμως, δεδομένου ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένουν ανοιχτά προς τα οχήματα και η περιβαλλοντική κρίση έχει κάνει ιδιαιτέρως αισθητή την επίδρασή της στο άλλοτε ιδανικό κλίμα της χώρας μας, είναι απορίας άξιο που οι Έλληνες οδηγοί δεν δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτή τη βιώσιμη εναλλακτική επιλογή.

Οι περισσότερες έρευνες, πλέον, βεβαιώνουν πως ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πάντα καλύτερο για το περιβάλλον από ένα αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης. Ακόμα και αν σε αυτό το «περιβαλλοντικό κόστος» συμπεριλάβουμε και τη διαδικασία παραγωγής της μπαταρίας, η πλάστιγγα κλίνει και πάλι προς την πλευρά της ηλεκτροκίνησης. Η κρίση των ορυκτών καυσίμων και η επιτακτικότητα που φέρνει η κλιματική αλλαγή, δε, έχουν ωθήσει διεθνείς οργανισμούς στη λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών για την άμεση εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης σε ιδιωτικό και εταιρικό επίπεδο.

Όλα αυτά, όσον αφορά στο αυτοκίνητο. Γιατί τα ηλεκτρικά σκούτερ, μηχανάκια και ποδήλατα έχουν ήδη μια θέση στις καρδιές όλων εκείνων που αναζητούν μια οικονομική, διασκεδαστική και «πράσινη» επιλογή μετακίνησης για κοντινές αποστάσεις – κυρίως εντός των πόλεων. Ένας από τους λόγους, ωστόσο, που κάνουν πολλούς να διστάζουν να αποκτήσουν ηλεκτρικό όχημα είναι η έλλειψη δημοσίων σημείων φόρτισης στη χώρα μας.

Κι ίσως κάποτε αυτό να ίσχυε, όμως, πλέον, αποτελεί μύθο! Γιατί στην Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται ένα τεράστιο δίκτυο δημόσιων σημείων φόρτισης το οποίο όλο και μεγαλώνει, μέσα από τη σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου φορέα. Συγκεκριμένα, μια ενέργεια που μας εντυπωσίασε με το μέγεθος και την έκτασή της, είναι αυτή που πραγματοποιήθηκε από την ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Η αγαπημένη αλυσίδα σουπερμάρκετ, που έχει ήδη αναγνωρίσει τη συμβολή της ηλεκτροκίνησης στο μείζον ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και νοιάζεται έμπρακτα γι’ αυτό, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ΔΕΗ blue στη χώρα μας.

Έτσι, από τον Σεπτέμβριο του 2021, σε πάνω από 75 καταστήματα του δικτύου ΑΒ σε όλη την Ελλάδα, οι οδηγοί ηλεκτρικού αυτοκινήτου, μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν τους δημόσιους σταθμούς φόρτισης της ΔΕΗ και, μάλιστα, δωρεάν. Το δίκτυο περιλαμβάνει, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 350 σημεία φόρτισης σε όλη την Ελλάδα και η διαδικασία χρήσης τους είναι πολύ απλή.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις το mobile app ΔΕΗ blue και να σκανάρεις το QR code που βλέπεις στην επιλεγμένη θύρα φόρτισης προκειμένου να φορτίσεις το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο όσο κάνεις τα ψώνια σου στο κατάστημα. Στο, δε, κατάστημα του Ελληνικού έχει εγκατασταθεί εδώ και μήνες το μεγαλύτερο hub φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα και οι πρώτοι επωφελούμενοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

Κάπως έτσι, η ΑΒ και η ΔΕΗ καταρρίπτουν την ανησυχία των επίδοξων αγοραστών ηλεκτρικού αυτοκίνητου, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα μέλλον χωρίς ρύπους. Εσύ; Πότε θα κάνεις την αλλαγή;