ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Διάσημοι παραγωγοί συνθέτουν ήχους για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Διάσημοι παραγωγοί συνθέτουν ήχους για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και για πολλούς ένα βασικό μειονέκτημα. Την απουσία ήχου.

Του Γιάννη Σκουφή

Δεν εκπέμπουν ρύπους και επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα δεν βγάζουν κανένα ήχο περιορίζοντας το φαινόμενο της ηχορύπανσης.

Και ενώ το τελευταίο ακούγεται ως ένα σημαντικό πλεονέκτημα, υπάρχουν και οδηγοί που πραγματικά απογοητεύονται από την απουσία ήχου που να συνδυάζεται με τον ρυθμό της επιτάχυνσης και να βελτιώνει την οδηγική εμπειρία και συμμετοχικότητα.

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως η απουσία ήχου όχι μόνο επισκιάζει την οδηγική απόλαυση κάνοντας ανιαρή την οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά και πως ως ένα βαθμό θεωρείται επικίνδυνη μιας και ο οδηγός παρασύρεται και δεν αντιλαμβάνεται τις υψηλές ταχύτητες με τις οποίες κινείται.

Έτσι, διάφοροι κατασκευαστές έχουν υιοθετήσει συστήματα αναπαραγωγής τεχνητού ήχου κατά την κίνηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Και δεν εννοούμε τα υποχρεωτικά από την ΕΕ συστήματα ήχου που προειδοποιούν τους πεζούς σε ταχύτητες έως 25 χλμ./ώρα, αλλά ενεργά συστήματα για όλες τις ταχύτητες.

Μάλιστα, η BMW συνεργάζεται με τον παγκοσμίου φήμης συνθέτη Hans Zimmer, o οποίος έχει βραβευτεί και με Όσκαρ, για την παραγωγή ήχου στη νέα i7.

Το ρεπερτόριο του Γερμανού συνθέτη περιλαμβάνει απλούς ήχους (π.χ. καλωσορίσματος στο αυτοκίνητο, του συστήματος πολυμέσων κ.α.) έως και τον ήχο κίνησης μέσω από διαφορετικά προφίλ του μενού My Modes με τις επιλογές Personal, Sport και Efficient, καθώς και «Expressive» και «Relax».

Στο Personal Mode ο οδηγός μπορεί να ακούσει πιο διευρυμένους ήχους που τονίζουν τον χαρακτήρα της i7. Στη λειτουργία Sport, ο ήχος είναι ισχυρός και έντονος για να τονιστούν ακόμη περισσότερο οι 544 ίπποι που διαθέτει το ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό της BMW.