ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πώς μπορούν να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι το βράδυ;

Πώς μπορούν να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι το βράδυ;

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στην οδική ασφάλεια είναι η ασφάλεια που προσφέρουν οι δρόμοι. Ειδικά σε σημεία με ελλιπή ή καθόλου φωτισμό.

Του Γιάννη Σκουφή

Το ιδανικό θα ήταν όλοι οι δρόμοι να είχαν φωτισμό. Φυσικά, αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, τόσο από πλευράς κόστους όσο και από πλευράς της ενεργειακής σπατάλης εις βάρος του περιβάλλοντος.

Έτσι, η κυβέρνηση της Αυστραλίας επενδύει περίπου 245 εκατομμύρια δολάρια σε ένα πρόγραμμα οδικής ασφάλειας προκειμένου να εξευρεθούν καινοτόμες τεχνολογίες που θα προστατεύουν οδηγούς, ποδηλάτες και πεζούς από ατυχήματα που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω μειωμένης ορατότητας.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και οικονομικές λύσεις είναι αυτή των φωσφορούχων σημάνσεων και λωρίδων στο έδαφος. Μία ειδική επίστρωση (παρόμοια με παιδικά παιχνίδια, δείκτες ρολογιών κ.α.) από φωσφορούχο ουσία έχει την ιδιότητα να «φωτίζει» τις σημάνσεις σε επικίνδυνα σημεία, π.χ. σε διασταυρώσεις ή στροφές.

Η εταιρεία Tarmac Linemarking έχει αναλάβει το συγκεκριμένο πρότζεκτ και έδωσε μερικές εικόνες στην δημοσιότητα. Όπως μπορούμε να δούμε οι λωρίδες κυκλοφορίας είναι παραπάνω από ευδιάκριτες όταν πέσει το φως των προβολέων ενός οχήματος ώστε ο οδηγός να αντιλαμβάνεται που κινείται όταν είναι κουρασμένος ή αφηρημένος.

Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν να βάφονται με αυτή την φωσφοριζέ ουσία οι περισσότεροι δρόμοι της πολιτείας της Βικτώριας και αν το μέτρο είναι αποτελεσματικό θα υιοθετηθεί και από άλλες πολιτείες.