ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό είναι ένα από τα πιο περίεργα αυτοκίνητα που έχουμε δει ποτέ

Αυτό είναι ένα από τα πιο περίεργα αυτοκίνητα που έχουμε δει ποτέ

Το Space Concept της GAC παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Κίνα και βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για το πιο άσχημο αυτοκίνητο της χρονιάς.

Του Γιάννη Σκουφή

Όπως μπορείτε να δείτε πρόκειται για ένα πρωτότυπο με ιδιαίτερα μεγάλο μήκος η σχεδίαση του οποίου παραπέμπει σε φάλαινα. Δεν είναι μόνο ο όγκος του αλλά και η τεράστια μπροστινή μάσκα που θυμίζει αρκετά τις μπαλένες του γιγάντιου θαλάσσιου θηλαστικού.

Η GAC (Guangzhou Automobile Group) θεωρεί πως κάπως έτσι θα πρέπει να είναι ένας ευρύχωρος ανθρωπομεταφορέας με την καμπίνα να προσφέρει υπερ-άνετους χώρους και πολυάριθμους συνδυασμούς. Τα καθίσματα μπορούν να είναι ανεξάρτητα ή ακόμη και στο στιλ ενός lounge καναπέ που θα μπορεί να περιστρέφεται ανάλογα ώστε οι επιβαίνοντες να μπορούν να ρίξουν και έναν υπνάκο.

Από εκεί και πέρα το σύστημα πρόωσης βασίζεται σε μια τεχνολογία που κατά πολλούς θα είναι η επικρατέστερη στο μέλλον. Σε αυτή των ενεργειακών κυψελών υδρογόνου με το συγκεκριμένο σύστημα να έχει απόδοση 180 ίππων και 350 Nm και να εξασφαλίζει αυτονομία μέχρι και 650 χιλιόμετρα με έναν ανεφοδιασμό. Ο οποίος διαρκεί μόλις πέντε λεπτά της ώρας.

Αξιοσημείωτο είναι πως η GAC παρουσίασε και έναν πρωτότυπο κινητήρα εσωτερικής καύσης 1.500 κυβικών που καταναλώνει επίσης υδρογόνο. Υπενθυμίζεται πως η Toyota έχει παρουσιάσει ανάλογα σύνολα σε πειραματικά GR Yaris και Corolla. Και από μόνο του αυτό κάτι λέει για την πιθανότητα να δούμε στα επόμενα χρόνια αυτοκίνητα με κινητήρες που αντί να «καίνε» βενζίνη θα λειτουργούν με υδρογόνο.