ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Είναι αυτό το πιο ικανό ηλεκτρικό 4x4 του κόσμου;

Είναι αυτό το πιο ικανό ηλεκτρικό 4x4 του κόσμου;

Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό αλλά δεν σημαίνει πως η εταιρεία που το κατασκευάζει δεν έχει το δικαίωμα να το επικαλείται.

Του Γιάννη Σκουφή

Η τετράγωνη και αυστηρή του σχεδίαση με τις λείες επιφάνειες μπορεί να παραπέμπουν στο Cybertruck της Tesla. Ωστόσο, το ηλεκτρικό off-road όχημα που βλέπετε δεν έχει καμία σχέση με την αμερικανική εταιρία αφού είναι χειροποίητο και κατασκευάζεται από μία μικρή εταιρία που βρίσκεται στη Σκωτία.

Η νεοσύστατη αυτή εταιρία ιδρύθηκε το 2019 και ονομάζεται Munro Vehicles. Προφανώς δεν έχει ως στόχο να κλέψει πωλήσεις από το αμερικανικό και εξεζητημένο Rivian R1S ή την επερχόμενη Mercedes EQG, την ηλεκτρική εκδοχή της νέας G-Class.

Και αυτό επειδή το Mk_1 είναι μία πολύ ιδιαίτερη κατασκευή που έχει ως προτεραιότητα να προσφέρει κορυφαίες εκτός δρόμου δυνατότητες δίχως να καίει σταγόνα βενζίνης ή πετρελαίου επειδή πολύ απλά είναι ηλεκτρικό.

Μάλιστα, υπάρχουν δύο εκδόσεις, η βασική με 300 ίππους και η ισχυρότερη με 380. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η επιλογή ανάμεσα σε δύο χωρητικότητας μπαταρίες, είτε με 61,0 είτε με 82,0 kWh, με την μέγιστη αυτονομία να ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα και την Munro να λέει πως το Mk_1 μπορεί να κινηθεί εκτός δρόμου με χαμηλές ταχύτητες για έως και 16 ώρες.

Κατασκευαστικά το ηλεκτρικό 4x4, το οποίο σχεδιαστικά μας παραπέμπει περισσότερο σε ένα όχημα διασώσεων και ειδικών αποστολών, βασίζεται σε ένα υβρίδιο αυτοφερόμενου πλαισίου και τύπου σκάλας, υπάρχει στάνταρ κεντρικό διαφορικό και μπλοκέ και στους δύο άξονες. Η απόσταση από το έδαφος είναι στα 48 εκατοστά και υπάρχουν όλα τα καλά που μπορεί να έχει ένα γνήσιο 4x4.

Το οποίο δεν είναι και ιδιαίτερα ακριβό, αλλά ούτε και φτηνό, αν σκεφτεί κανείς πως κοστίζει περίπου 58.000 ευρώ (δίχως τους φόρους). Τέλος να πούμε πως το Mk_1 είναι χειροποίητο και οι πρώτες παραδόσεις έχουν δρομολογηθεί μέσα στο 2023.