ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πληρώνει τα λάθη της η General Motors

Πληρώνει τα λάθη της η General Motors

Το ποσό του ενός εκατομμυρίου τουλάχιστον θα λάβουν συγγενείς θυμάτων που απεβίωσαν οδηγώντας όχημα της General Motors.

Η αυτοκινητοβιομηχανία με ανακοίνωσή του νομικού εκπροσώπου της, Κένεθ Φάινμπεργκ, γνωστοποίησε πως θα ξεκινήσει πρόγραμμα αποχημίωσης θυμάτων που έχασαν την ζωή της μέσα σε όχημα που είχε ελαττωματικό σύστημα ανάφλεξης.

Η εταιρεία οδηγήθηκε πριν λίγο καιρό στην ανάκληση 2,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων που είχαν το παραπάνω πρόβλημα. Αυτό είχε διαγνωστεί για πρώτη φορά πριν δέκα χρόνια, ωστόσο η ανάκληση των οχημάτων έγινε φέτος. Η εταιρεία μάλιστα κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 35 εκατομμυρίων δολαρίων για αυτή την καθυστέρηση, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της GM ίσως να κόστισε την ζωή τουλάχιστον 13 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους όρους της αποζημίωσης που ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος Κένεθ Φάινμπεργκ, η GM θα δώσει επίσης 300.000 δολάρια σε κάθε επιζώντα σύζυγο και 300.000 δολάρια σε κάθε κηδεμόνα θύματος.

Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη την καταβολή αποζημίωσης σε κάθε πρόσωπο που υπέστη σωματική βλάβη. Το ποσό ξεκινά από τα 20.000 δολάρια (για ελαφρά τραυματίες που πέρασαν μία νύχτα στο νοσοκομείο) και φτάνει τα 500.000 δολάρια, για όσους νοσηλεύθηκαν για τουλάχιστον 32 νύχτες.

Το εντυπωσιακό είναι πως η GM δεν θα λάβει υπόψη της τυχόν προσωπικές ευθύνες των οδηγών (υπερβολική ταχύτητα, υπέρβαση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ) στην εξέταση των αιτημάτων για την υποβολή αποζημιώσεων.

Τα θύματα και οι οικογένειές τους που έχουν ήδη καταλήξει σε διακανονισμό με την αυτοκινητοβιομηχανία χωρίς να γνωρίζουν ότι το όχημά τους διέθετε ελαττωματικό εξάρτημα «μπορούν να ζητήσουν επιπλέον αποζημίωση».

Διαβάστε ακόμα: Πως φρενάρουν τα μονοθέσια της Φόρμουλα 1;