ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ferrari: O Montezemolo φεύγει o Marchionne έρχεται

Ferrari: O Montezemolo φεύγει o Marchionne έρχεται

Δύο ημέρες πριν ο Luca di Montezemolo ορκιζόταν πως έχει δύο χρόνια δουλειάς με τη Ferrari και ένα νέο συμβόλαιο. Ξαφνικά ανακοίνωσε πως στις 13 Οκτωβρίου θα αποχωρίσει και τη θέση του θα πάρει ο Sergio Marchionne.

Ο πρόεδρος της Ferrari Luca Cordero di Montezemolo στις 13 Οκτωβρίου θα αποχωρήσει από τη διεύθυνση της διάσημης αυτοκινητοβιομηχανίας και της ομάδας της στην Formula 1. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ομίλου Fiat. Μετά από την ημερομηνία αυτή ο επικεφαλής της Fiat Sergio Marchionne, θα αναλάβει την διεύθυνση τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Ο Luca di Montezemolo θα αποχωρήσει έπειτα από δικό του αίτημα από την προεδρία της Ferrari στις 13 Οκτωβρίου, μετά τους εορτασμούς για την 60η επέτειο της παρουσίας της Ferrari στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι την προεδρία της Ferrari θα αναλάβει μετά την ημερομηνία αυτή ο Sergio Marchionne.

Τέλος εποχής; Πολιτικός εξαναγκασμός; Ή πίεση από την Fiat; Τι τελικά έγινε; Ήρθε πολιτική εντολή για τον επιτυχημένο στα οικονομικά δεδομένα της Ferrari να φύγει από το Μαρανέλο και να μετακινηθεί στη Ρώμη για να αναλάβει την Alitalia; Ή μήπως το μεγάλο αφεντικό της Fiat θέλει να τα ελέγχει όλα; Όσοι ήταν στη Monza είπαν πως ο «capo» ήταν σίγουρος στην ομιλία που αφορούσε το μέλλον του. Τι έγινε και άλλαξε γνώμη;

Ο 67χρονος Montezemolo, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ferrari εδώ και σχεδόν 23 χρόνια, πληρώνει έτσι το τίμημα της απουσίας αποτελεσμάτων εδώ και έξι χρόνια στη Formula1. Το Σάββατο είχε διαβεβαιώσει πως θέλει να παραμείνει άλλα τρία χρόνια επικεφαλής της διάσημης μάρκας σπορ αυτοκινήτων.

Πριν από μόλις τρεις ημέρες, ο Sergio Marchionne, ο οποίος είναι το μεγάλο αφεντικό του ομίλου Fiat-Chrysler, υποστήριζε πως μια αλλαγή στην κορυφή της Ferrari δεν είναι άμεση προτεραιότητα, υπογραμμίζοντας πάντως πως «ουδείς αναντικατάστατος».

«Τα οικονομικά αποτελέσματα του Montezemolo είναι πολύ καλά, αλλά στην περίπτωση της Ferrari, ένας επικεφαλής πρέπει επίσης να κρίνεται από τα αθλητικά αποτελέσματα», είχε εξηγήσει προσθέτοντας πως: «εδώ και έξι χρόνια δεν κερδίζουμε πλέον, αν και έχουμε τους καλύτερους πιλότους στον κόσμο».

Η Ferrari, ιδιοκτησία του ομίλου Fiat, είναι η πιο εμβληματική εταιρεία της F1 από το 1950 και έχει κερδίσει 15 φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών και 16 των κατασκευαστών.