ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Jaguar: Πρώτη εμφάνιση για τη Jaguar XE

Jaguar: Πρώτη εμφάνιση για τη Jaguar XE

Σε μία εκδήλωση υπερπαραγωγή που στοίχισε αρκετά εκατομμύρια λίρες, αφού περιλάμβανε και αερομεταφορά στο κέντρο του Λονδίνου, η Jaguar αποκάλυψε την XE.

Ένα ελικόπτερο της Αγγλικής πολεμικής αεροπορίας μετέφερε το νέο μοντέλο της Jaguarστο κέντρο του Λονδίνου όπου έγινε η επίσημη παρουσίασή της. Η ΧΕ είναι το μοντέλο της στην κατηγορία των premium μεσαίων οικογενειακών. Με την ΧΕ οι Άγγλοι θα διεκδικήσουν μερίδιο πωλήσεων από το AudiA4, τη BMWσειρά 3 και τη MercedesC-Class, με… όπλα το χαμηλό βάρος και τους σύγχρονους κινητήρες.

Το μεσαίο sedan της Jaguar έχει μήκος 4,67 μέτρα. Η νέα αλουμινένια πλατφόρμα επιτρέπει στη ΧΕ να διατηρήσει το βάρος της κάτω από τα 1.500 κιλά. Οι μεγάλες εισαγωγές αέρα τονίζουν το σπορ χαρακτήρα της έκδοσης S, η οποία εφοδιάζεται με τον εξακύλινδρο V6 με compressorτων 3.000 κ.εκ., που αποδίδει 340 ίππους. Σε συνδυασμό με το αυτόματο 8άρι κιβώτιο της ZF, η επιτάχυνση από το 0-100 χλμ διαρκεί 5,1 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα.

Πιο ενδιαφέρουσα (ίσως) για την Ελληνική αγορά να είναι η έκδοση με το νέο dieselκινητήρα των 2000 κ.εκ. Αποδίδει 163 ίππους, ενώ την ίδια στιγμή καταναλώνει σε μεικτό κύκλο μόλις 3,8 λίτρα καυσίμου ανά 100 χλμ. Οι εκπομπές ρύπων είναι 99 γρμ/χλμ, εξασφαλίζοντάς της μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.