ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Toyota: Η Ευρωπαϊκή παραγωγή ξεπέρασε τα 9 εκατ. αυτοκίνητα

Toyota: Η Ευρωπαϊκή παραγωγή ξεπέρασε τα 9 εκατ. αυτοκίνητα

H Toyota κατασκεύασε το 9.000.000 αυτοκίνητα επί Ευρωπαϊκού εδάφους.Η Ιαπωνική εταιρία διαθέτει έξι εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων και τρία εργοστάσια κατασκευής κινητήρων στην Γηραιά Ήπειρο σε Πορτογαλία, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία, Πολωνία και Τσεχία.

Τα 2 από τα 3 Toyota που πωλούνται στην Ευρώπη κατασκευάζονται στην Ευρώπη, με την Toyota Ευρώπης να είναι κερδοφόρα, λόγω των τριών συνεχόμενων χρόνων ανάπτυξης, ενώ προσδοκά σε περαιτέρω αύξηση του όγκου των πωλήσεων για το 2014, με τα νέα Aygo και Yaris να συμβάλλουν σε αυτό. Η Toyota και οι θυγατρικές της εταιρίες, απασχολούν σήμερα 20.000 άτομα στην Ευρώπη, ενώ αν προστεθεί το δίκτυο λιανικής, τότε ο αριθμός αυξάνεται στις 94.000 άτομα.

Μέχρι σήμερα έχει επενδύσει περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, και σήμερα, περίπου το 20% των οχημάτων της Toyota και της Lexus που πωλούνται στην Ευρώπη είναι υβριδικά, με τα περισσότερα να έχουν κατασκευαστεί στην Ευρώπη. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2014, οι Ευρωπαϊκές πωλήσεις υβριδικών οχημάτων έχουν ξεπεράσει τις 131.000 μονάδες.

Τα εργοστάσια είναι:

Toyota Caetano (Πορτογαλία): Ξεκίνησε την παραγωγή το 1971 και παράγει σήμερα το ελαφρύ επαγγελματικό Dyna.

Toyota Manufacturing UK: Άνοιξε το 1992, με το TMUK σήμερα να κατασκευάζει το Avensis (σεντάν και tourer) και τα Auris hatchback και Sports Touring, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών εκδόσεών τους. Εκεί κατασκευάζεται επίσης ο 1,6 και 1,8-λίτρων κινητήρων βενζίνης και συναρμολογεί τους υβριδικούς κινητήρες στο Deeside.

Toyota Motor Manufacturing Turkey: Ιδρύθηκε το 1994, με την TMMUK να κατασκευάζει σήμερα τα Verso και Corolla.

Toyota Motor Manufacturing France: Το εργοστάσιο βρίσκεται στη πόλη Valenciennes στη βόρεια Γαλλία, και εκεί κατασκευάζονται τα Yaris και Yaris Hybrid.

Toyota Motor Manufacturing Poland: Στο εργοστάσιο της Πολωνίας άνοιξε το 2002 με την Toyota να παράγει εκεί τον κινητήρα βενζίνης 1,0-λίτρων για τα Aygo και Yaris, καθώς και τα μηχανικά κιβώτια που χρησιμοποιούνται σε Auris, Avensis, Verso, Corolla και Aygo.

Toyota Motor Industries Poland: Στο TMIP ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005 και εκεί κατασκευάζονται οι 2,0 και 2,0-λίτρων diesel κινητήρες για τα Avensis, Auris και RAV4 και τον 1,4-λίτρων D-4D για τα Yaris, Auris και Corolla.

Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech: Το εργοστάσιο αποτελεί κοινοπραξία της Toyota με την PSA Peugeot Citroën. Βρίσκεται στη περιοχή Kolin και από το 2005 που ξεκίνησε τη λειτουργία του, κατασκευάζονται εκεί τα Aygo, Citroën C1 και Peugeot 108.

Toyota Motor Russia: Το νεότερο ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής της Toyota άρχισε να λειτουργεί στην Αγία Πετρούπολη το 2007. Εκεί κατασκευάζεται το Camry, ενώ από το 2016 θα κατασκευάζει και το RAV4.