ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

F1 Grand Prix ΗΠΑ: Ο Hamilton... τράβηξε πρώτος

F1 Grand Prix ΗΠΑ: Ο Hamilton... τράβηξε πρώτος

Αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου στο πρωτάθλημα οδηγών της Formula 1 έκανε ο Lewis Hamilton, κερδίζοντας το Grand Prix των Ηνωμένων Πολιτειών, που έγινε στην πίστα του Austin.

Ο Βρετανός οδηγός της Mercedes κατάφερε να προσπεράσει τον συναθλητή του και αντίπαλό του για τον τίτλο, Nico Rosberg (τερμάτισε δεύτερος), στον 24ο γύρο και είδε πρώτος την καρό σημαία, πανηγυρίζοντας την πέμπτη διαδοχική νίκη του. Έτσι ο Hamilton αύξησε τη διαφορά του από τον Γερμανό (δεύτερος δτη βαθμολογία) σε 24 βαθμούς, δύο αγώνες πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Την τριάδα του podium συμπλήρωσε Daniel Ricciardo (Red Bull Renault).

Ο Hamilton μετά από αυτή τη νίκη γίνεται ο Βρετανός με τις περισσότερες νίκες στην F1 (32), αφήνωντας πίσω του τον Nigel Mansell με 31. Επίσης με αυτή τη νίκη ο Hamilton ισοφάρισε στις νίκες τον Alonso.

Ο Lewis Hamilton με μία αποφασιστηκή κίνηση έκλεψε την πρώτη θέση στο Grand Prix των ΗΠΑ από τον Nico Rosberg. Ο Βρετανός με ένα τολμηρό και δυνατό προσπέρασμα στη στροφή 12 πέρασε τον Γερμανό ο οποίος δεν κατάφερε να απαντήσει. Αυτή είναι η δεύτερη νίκη του Hamilton στο Austin στα τρία χρόνια που είναι στην F1. Χαρακτηριστικό είναι πως ο 29χρονος οδηγός της Mercedes στην πρώτη του νίκη στο Austin, το 2012, έκανε το ίδιο ακριβώς πέρασμα στον Vettel.

Το Grand Prix των ΗΠΑ ξεκίνησε με όλες τις ομάδες να συμμετέχουν κανονικά παρά τις φήμες για μποϊκοτάζ από τα μικρότερα team τουπρωταθλήματος. Μόνο ο Vettel ξεκίνησε από τα pits λόγω αλλαγής όλων των εξαρτημάτων της μονάδας ισχύος.

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Rosberg έφυγε καθαρά μπροστά και διατήρησε την πρωτοπορία του. Πιο πίσω ο Alonso ανέβηκε πέμπτος.
Αμέσως μετά την συμπλήρωση του πρώτου γύρου είχαμε Αυτοκίνητο Ασφαλείας. O Perez έκανε λάθος κι αφού πρώτα έπεσε στο πίσω μέρος της Ferrari του Raikkonen στη συνέχεια χτύπησε και την Sauber του Sutil. Το μονοθέσιο του Γερμανού έμεινε ακινητοποιημένο μέσα στην πίστα κι ο Μεξικανός έφτασε μέχρι τα pit που όπου κι εγκατέλειψε. Με το SC στην πίστα αρκετοί οδηγό μπήκαν για αλλαγή ελαστικών, μεταξύ άλλων και οι δύο McLaren που έβαλαν την μέση γόμα με αποτέλεσμα να πέσουν πιο πίσω.

Στον 5ο γύρο το SC βγήκε από την πίστα και είχαμε πάλι αγώνα. Στον 10ο γύρο η 10άδα είχε ως εξής: Rosberg, Hamilton, Massa, Bottas, Ricciardo, Alonso, Raikkonen, Maldonado, Vergne και Grosjean.

Η μάχη στην κορυφή ήταν σκληρή με τη διαφορά στο δευτερόλεπτο. Πίσω από τα «ασημί βέλη» οι δύο Williams πάλευαν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον Ricciardo που πίεζε για το βάθρο. Οι Gutierrez και Vergne κινήθηκαν με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ότι έπρεπε πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας κι έτσι δέχθηκαν ποινή «stop&go» 5 δευτερολέπτων, την οποία εξέτισαν στο pitstop. Στον 17ο γύρο ο Hulkenberg ήταν ο επόμενος οδηγός που εγκατέλειψε με μηχανικό πρόβλημα στην Force India.

Στον 23ο γύρο η διαφορά Rosberg-Hamilton ήταν στα 7 δέκατα με τον Βρετανό να γεμίζει τους καθρέπτες του Γερμανού. Δύο γύρους μετά ο Hamilton πίεσε στα φρένα της στροφής 12 και πέρασε τον Rosberg για την πρώτη θέση. Παράλληλα ο Alonso πέρασε τον Button στην πρώτη στροφή μετά από μια πολύ όμορφη μάχη.

Μετά την αλλαγή στην κορυφή Ο Rosberg έμεινε κοντά στον Hamilton, η διαφορά τους ήταν στο δευτερόλεπτο. Πίσω, ο Alonso πέρασε και την άλλη McLaren, αυτή του Magnussen και ανέβηκε 6ος. Ο Vettel με πολλά προβλήματα ρυθμού είχε πέσει εκτός 10άδας.

Στο χαμηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ricciardo με εξαιρετικό ρυθμό και στρατηγική. Ο Αυστραλός πέρασε στα pit τις δύο Williams και ανέκαμψε εξαιρετικά μετά την κακή εκκίνηση που έκανε. Η Williams έχασε την ευκαιρία για ένα ακόμα βάθρο με τους Massa και Bottas να κάνουν το 4-5. Την δεκάδα συμπλήρωσαν οι Alonso, Vettel, Magnussen, Vergne και Maldonado.

Μετά το GP των ΗΠΑ ο Hamilton έχει 316 βαθμούς, ο Rosberg 292, o Ricciardo 214, o Bottas 155, o Alonso 149 κι ο Vettel 149.

Το πρωτάθλημα συνεχίζεται χωρίς ανάσα την επόμενη εβδομάδα με το Grand Prix Βραζιλίας.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1 Lewis Hamilton Mercedes 1.40:04,785"

2 Nico Rosberg Mercedes +4,314"

3 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 25,560"

4 Felipe Massa Williams/Mercedes 26,924"

5 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 30,992"

6 Fernando Alonso Ferrari 1:35.231"

7 Sebastian Vettel Red Bull/Renault 1:35,734"

8 Kevin Magnussen McLaren/Mercedes 1:40,682"

9 Jean-Eric Vergne Toro Rosso/Renault 1:43,863"

10 Pastor Maldonado Lotus/Renault 1:47,870"

Πρωτάθλημα Οδηγών

1 Lewis Hamilton 316

2 Nico Rosberg 292

3 Daniel Ricciardo 214

4 Valtteri Bottas 155

5 Sebastian Vettel 149

Πρωτάθλημα Κατασκευαστών

1 Mercedes 608

2 Red Bull/Renault 363

3 Williams/Mercedes 238

4 Ferrari 196

5 McLaren/Mercedes 147

Σχετικές ειδήσεις