ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Mercedes: Vision G-Code

Mercedes: Vision G-Code

Κατευθείαν από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας έρχεται το Υβριδικό Coupe SUV της Mercedes. Ονομάζεται Vision G-Code, κινείται με υδρογόνο και παράγει ηλεκτρική ενέργεια με το... χρώμα του.

O πιο ήπιος χαρακτηρισμός για το νέο πρωτότυπο της Mercedes είναι: Εντυπωσιακό. Το G-Code είναι ένα compact, Coupe SUV μήκους 4,1 μέτρων με εντυπωσιακή εμφάνιση. Δημιουργήθηκε για να γιορτάσουν οι Γερμανοί τη λειτουργία ενός νέου κέντρου εξέλιξης στο Πεκίνο.

Την εμφάνιση του G-Code χαρακτηρίζουν οι μικροί σε μήκος πρόβολοι, η μεγάλη απόσταση από το έδαφος, οι μπροστινές πόρτες που ανοίγουν αντίθετα από τις πίσω. Επιπλέον η απουσία των κεντρικών κολόνων οροφής, οι κάμερες οπισθοπορείας που έχουν αντικαταστήσει τους εξωτερικούς καθρέπτες και οι τροχοί 21 ιντσών. Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι προβολείς που εμφανίζονται στη μάσκα μόνον όταν ανάβουν.

Στο εσωτερικό, που είναι για 2+2 επιβάτες υπάρχουν επίσης καινοτόμα στοιχεία, όπως τα καθίσματα που ρυθμίζονται αυτόματα αναλόγως του σωματότυπου και του βάρους των επιβατών, ή το τιμόνι, οι διάφορες οθόνες και οι αεραγωγοί του εξαερισμού που αναδιπλώνονται.

Πέρα από την εμφάνιση και τους εντυπωσιασμούς, το G-Code κρύβει πολύ τεχνολογία και μάλιστα υβριδική. Ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας εσωτερικής καύσης που κινεί τους εμπρός τροχούς λειτουργεί με υδρογόνο. Υπάρχει και ηλεκτροκινητήρας που κινεί τον πίσω άξονα, δίνοντας αφενός το στοιχείο της τετρακίνησης στο μοντέλο, αφετέρου τη δυνατότητα κίνησης αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

Για την τροφοδοσία του ηλεκτροκινητήρα φροντίζει η μπαταρία που φορτίζει είτε από την πρίζα (plug-in), είτε από την... ασημί βαφή του αυτοκινήτου με πολυβολταϊκή τεχνολογία! Ναι λοιπόν το χρώμα... φορτίζει τον κινητήρα. Ακούγεται σαν βγήκε από τα εργαστήρια του «Q» για τον James Bond αλλά η βαφή λειτουργεί είτε ως φωτοβολταϊκό που συλλέγει ενέργεια από τον ήλιο, είτε ηλεκτροστατικά όταν το αυτοκίνητο διασχίζει τον αέρα. Ενέργεια παράγουν ακόμη και τα σετ αμορτισέρ/ελατηρίων κατά τη λειτουργία τους!

Μετά την επιστημονική φαντασία σας προσγειώνουμε στα επίγεια λέγοντας, πως η Mercedes Vision G-Code διαθέτει τρία προγράμματα οδήγησης:

HYBRID eDrive: κίνηση αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

HYBRID eco mode: έμφαση στην άνεση και την οικονομία με συνδυασμό και των δύο κινητήρων.

HYBRID sport mode: ο ηλεκτροκινητήρας χρησιμοποιείται για να ενισχύει τη δύναμη στις επιταχύνσεις για σπορ επιδόσεις.

Το πρωτότυπο αυτό μάλλον δεν θα βγει στην παραγωγή σε αυτή του τη μορφή για τρεις λόγους. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί είναι απίστευτα προηγμένη, αν βγει θα είναι απίστευτα ακριβό και τέλος ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα ξεπεραστούν το μάλλον θα... αποτύχει. Εμείς οι κατώτεροι άνθρωποι φοβόμαστε τόσο τα προηγμένα οχήματα και δεν τα προτιμούμε

Σχετικές ειδήσεις