ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η ιστορία του Jeep

Η ιστορία του Jeep

Από τις λίγες φορές, που ένα όχημα ονομάζει μία ολόκληρη κατηγορία αυτοκινήτων και παραμένει αναλλοίωτο (ως σχήμα) στο χρόνο διατηρώντας τον χαρακτήρα του.

Τον Ιούλιο του 1940, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι χρειάζονται ένα «ελαφρύ όχημα αναγνώρισης» για να αντικαταστήσει τις μοτοσικλέτες και τα τροποποιημένα Ford Model-T του στρατού.

Ο στρατός κάλεσε 135 κατασκευαστές να υποβάλουν προσφορά για την παραγωγή και συνέταξε ένα μακρύ κατάλογο προδιαγραφών για το όχημα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Ωφέλιμο φορτίο (περίπου) 272 κιλά
  • Μεταξόνιο λιγότερο από 1905 χιλιοστά
  • Ύψος λιγότερο από 914.4χιλιοστά
  • Ομαλή λειτουργία του κινητήρα με ταχύτητες 4,8 – 80,4 χλμ
  • Ορθογώνιο σχήμα σώματος
  • Τετρακίνηση με βοηθητικό κιβώτιο δυο ταχυτήτων
  • Αναδιπλούμενο παρμπρίζ
  • Τρεις θέσεις
  • Φώτα συσκότισης και κανονικά
  • Βάρος οχήματος κάτω των 589 κιλά

Αρχικά μόνο η Willys-Overland και η Bantam Car Manufacturing Company ανταποκρίθηκαν. Σύντομα όμως, μπήκε και η Ford στο παιχνίδι και ξεκίνησε ο ανταγωνισμός για το ποια από τις τρεις θα πάρει το πολυπόθητο συμβόλαιο με την κυβέρνηση.

Ο μηχανικός της Willys-Overland, Delmar G. Roos σχεδίασε το Willys Quad. Η Ford ανέπτυξε το Model GP (General Purpose - γενικής χρήσης), γνωστό ως Pygmy (πυγμαίος), το οποίο βασίστηκε σε μια προσαρμογή ενός τρακτέρ Ford / Ferguson.

Ο αρχιμηχανικός της Bantam μαζί με μια ομάδα στελεχών της εταιρίας, επεξεργάστηκε ένα σχέδιο και η εταιρία κατασκεύασε το αυτοκίνητο δοκιμής μέσα σε 49 ημέρες! Κάθε εταιρεία παρέδωσε το πρωτότυπό της στο στρατό το καλοκαίρι του 1940 και έλαβαν έγκριση για κατασκευή 70 ακόμα δοκιμαστικών οχημάτων.

Ο στρατός παρέλαβε τα δοκιμαστικά οχήματα το Νοέμβριο του 1940 στο στρατόπεδο Holabird, Md. Ύστερα από δοκιμές και κρίσεις του στρατού, επιλέχθηκε το Willys σαν το όχημα που πληρούσε τις προδιαγραφές.Μέχρι το τέλος του μεγάλου πολέμου, 600.000 τζιπ τέθηκαν στη διάθεση του αμερικανικού στρατού.

Το όνομα του Jeep είναι ένα άλυτο μυστήριο. Μία εξήγηση είναι ότι προέρχεται από μια παραφθορά των αρχικών γραμμάτων των λέξεων General Purpose, που σημαίνουν Γενική Χρήση. Μία άλλη θεωρία, πιο πειστική για πολλούς, αναφέρει ότι η λέξη Jeep προέρχεται από τον ήρωα κινουμένων σχεδίων Eugene the Jeep, που διασχίζει τοίχους, σκαρφαλώνει σε ταβάνια και πετάει. Είναι μια φιγούρα από τον Ποπάι, που ταιριάζει, όπως λένε, απόλυτα με τον χαρακτήρα του οχήματος.

Είναι η πιο αναγνωρίσιμη αμερικανική εμπορική επωνυμία στον κόσμο μετά την Coca-Cola.

Σχετικές ειδήσεις