ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Rally Dakar 2015: Αντίστροφη μέτρηση για την Peugeot

Rally Dakar 2015: Αντίστροφη μέτρηση για την Peugeot

Απέχουμε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την εκκίνηση ενός ακόμη επικού ράλλυ Dakar από το Μπουένος Άιρες και η αγωνιστική ομάδα Peugeot-Total έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές της στο Μαρόκο.

Ήδη, τα τρία Peugeot 2008 DKR έχουν δρομολογηθεί με προορισμό την πρωτεύουσα της Αργεντινής, με τον 11 φορές νικητή στο Dakar Stéphane Peterhansel να δηλώνει πως δεν έχει οδηγήσει ταχύτερο αυτοκίνητο.


Ο βασικός στόχος στην διάρκεια των δοκιμών που έγιναν στο Μαρόκο, ήταν να εξακριβωθεί η απόδοση, καθώς και η αξιοπιστία των αγωνιστικών με τα τρία τους πληρώματα: τους Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Carlos Sainz/Lucas Cruz και Cyril Despres/Gilles Picard. Όπως ισχύει σε κάθε ράλλυ Dakar, τα πάντα μπορεί συμβούν με απρόβλεπτες συνέπειες. Σε ειδικές διαδρομές που έγιναν γύρω από την όαση Erfoud, οι ειδικοί της Team Peugeot Total είχαν το ιδανικό περιβάλλον προσεγγίζοντας τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν τα αγωνιστικά και τα πληρώματα της ομάδας σε μερικές ημέρες.

Στις δοκιμές για το Dakar, οι ρυθμοί κινήθηκαν γύρω από το σλόγκαν, «όσο πιο σκληρά, τόσο πιο ρεαλιστικά»! Έτσι, και οι τρεις οδηγοί νιώθουν πλήρως προετοιμασμένοι για την μεγαλύτερη πρόκληση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, δοκιμάζοντας τα 2008 DKR στις πιο αντίξοες και ποικίλες συνθήκες. Οι δοκιμές που έγιναν στο Μαρόκο περιλάμβαναν απαιτητική οδήγηση σε οδοστρώματα με πέτρες, αμμόλοφους, αμμοχάλικο και επίπεδες «πατημένες» επιφάνειες που δίνουν υψηλές τελικές ταχύτητες.

«Έχω βρεθεί σε αυτό το μέρος, ίσως για περισσότερες από 15 φορές στην καριέρα μου και δεν έτυχε να οδηγήσω ξανά τόσο γρήγορα: ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ανάρτηση στο Peugeot 2008 DKR, είναι απλά φανταστικός», λέει ο Peterhansel.
«Ακόμη και στους αμμόλοφους, είναι εντυπωσιακό πόσο καλή είναι η πρόσφυση με κίνηση μόλις στους δύο τροχούς! Το αυτοκίνητο είναι πραγματικά πολύ γρήγορο, ενώ χρειάζεται διαφορετικό τρόπο οδήγησης. Δεν χρειάζεται οδήγηση με πλαγιολισθήσεις, θέλει πιο καθαρές γραμμές και αυτό ήταν κάτι πάνω στο οποίο δουλέψαμε, στην διάρκεια των δοκιμών».

Ο Despres, ο πρωτάρης της ομάδας, σχολίασε: «Έχω ακόμη πολλά να μάθω, αλλά σε αυτό το αγωνιστικό νιώθω σα να βρίσκομαι στο σπίτι μου. Η τεχνική οδήγησης δεν διαφέρει και τόσο από εκείνη μίας μοτοσικλέτας, αλλά σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για τα πόδια και τα γόνατα: για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μετά από δοκιμές και πριν τον αγώνα του Dakar, δεν έχω πόνους σε όλο μου το κορμί!

Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα πόσο δύσκολο ήταν να καβαλάω μηχανή και ταυτόχρονα να έχω πλοήγηση. Τώρα, αναρωτιέμαι πως έκανα κάτι τέτοιο, μιας και θα έχω τον συνοδηγό μου να κάνει αυτή την δουλειά που είναι τόσο σημαντική. Προσωπικά, οι δοκιμές με βοήθησαν να προσαρμόσω την εμπειρία μου από τις μηχανές στο αυτοκίνητο. Σε μερικά μέρη θα μπορούσα να κινηθώ πιο γρήγορα με μία μοτοσικλέτα, αλλά στα περισσότερα σίγουρα το αυτοκίνητο είναι πιο γρήγορο». Ο Sainz, με την τεράστια εμπειρία του, συμμετείχε στην εξέλιξη και το στήσιμο των αγωνιστικών στις δοκιμές που έγιναν στην Αφρική. Ολοκλήρωσε μεγάλες διαδρομές -μια από αυτές ήταν μακρύτερη των 250 χλμ.- προσομοιώνοντας το ανάγλυφο και τις συνθήκες που χαρακτηρίζουν το επερχόμενο Dakar.

«Αυτό το πρόγραμμα είναι μια νέα πρόκληση», λέει ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο WRC. «Κατασκευάζοντας ένα αγωνιστικό για το Dakar, είναι κάτι δύσκολο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αλλά η κατασκευή ενός αυτοκινήτου που προέρχεται από ένα εντελώς νέο πρόγραμμα (concept) είναι πραγματικά κάτι το πολύ ενδιαφέρον και πραγματικά πιστεύω πολύ σε αυτό. Τώρα αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε το αυτοκίνητο και ανυπομονώ πολύ για την έναρξη του αγώνα».

Το ράλλυ Dakar θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου για να ολοκληρωθεί στις 27 του ίδιου μήνα, διασχίζοντας τρεις χώρες και μετά από 9.000 απρόβλεπτα χιλιόμετρα. «Δουλέψαμε σκληρά και αδιάκοπα για να ετοιμάσουμε τα τρία μας αγωνιστικά» συμπληρώνει ο διευθυντής της Peugeot Sport, ο Bruno Famin.

«Οι δοκιμές μας στο Μαρόκο ολοκληρώθηκαν και τα αυτοκίνητα μας ταξιδεύουν προς την Αργεντινή για να ξεκινήσει το επόμενο μέρος της περιπέτειας μας».

Σχετικές ειδήσεις