ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Κλασικά αυτοκίνητα: Ευτυχισμένα 80ά γενέθλια, Α.J. Foyt

Κλασικά αυτοκίνητα: Ευτυχισμένα 80ά γενέθλια, Α.J. Foyt

Η ως τώρα ζωή του A.J. Foyt είναι ένα θαύμα κυριολεκτικά και μεταφορικά και ο οδηγός θρύλος, στις Η.Π.Α, γίνεται σήμερα (16 Ιανουαρίου 2015) 80 χρόνια... νεότερος.

Για να φτάσει ως τη στιγμή να γιορτάσει τα ογδόντα χρόνια ζωής του ο Super Tex, όπως τον αποκαλούν, επέζησε στην πιο επικίνδυνη εποχή των αγώνων αυτοκινήτου. Από τα Open Wheels στην Αμερική του 50, των αγώνων Sprint (με αυτοκίνητα χωρίς κλωβούς ασφαλείας), των Indy Cars (όταν τα αγωνιστικά ήταν ένα λεπτό πλαίσιο και μία... σκάφη γεμάτη κηροζίνη) και των Nascar. Τα τελευταία ήταν πραγματικά οχήματα παραγωγής και οι αγώνες τους θύμιζαν demolition derby. Στην πορεία, είχε και ατυχήματα στα οποία είχε κατάγματα στην πλάτη και τα δύο του πόδια, και είδε πολλούς συναθλητές του να οδηγούν στον τελευταίο (κυριολεκτικά) γύρο της ζωής τους.

Για πολλούς η εκτός πίστας διαβίωση του Foyt ήταν μία... βλαστήμια στην υγιεινή ζωή. Υπερβολικό ποτό, φαγητό, κάπνισμα, ξενύχτια. Ότι και αν πείτε το έχει κάνει. Επιπλέον έχει γλυτώσει από ατυχήματα στο κτήμα του (ανατροπή τρακτέρ και τσιμπήματα από μέλισσες). Το τελευταίο, όπως είπε ο ίδιος, ήταν το πιο τρομακτικό ατύχημα. Του επιτέθηκε σμήνος από 200 Αφρικάνικες μέλισσες δολοφόνους. Τότε έβγαλαν περισσότερα 161 κεντριά από το πρόσωπο και τα χείλη του.

Πιο πρόσφατα, ο Foyt, υποβλήθηκε σε επέμβαση της αορτοστεφανιαίας παράκαμψης για να διορθώσει παρατεταμένες βλάβες και συνέπειες από τις τελευταίες διατροφικές του συνήθειες.

Όμως πέρα από το θαύμα της... ζωής του ο A.J κατάφερε να γίνει ο πρώτος τέσσερις φορές νικητής των 500 μιλίων της Indianapolis , του Daytona 500 (για τα NASCAR) και να κατακτήσει τις 24 Ώρες του Le Mans μαζί με τον Dan Gurney.