ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ράλλυ Dakar 2015: Νικητές οι Coma και Al-Attiyah

Ράλλυ Dakar 2015: Νικητές οι Coma και Al-Attiyah

Οι Marc Coma (KTM), Nasser Al-Attiyah (MINI), Ayrat Mardeev (Kamaz) και Rafal Sonik (Yamaha) τερμάτισαν πρώτοι στο Ράλλυ Dakar του 2015.

Η 13η και τελευταία ειδική διαδρομή του Ράλι Ντακάρ 2015 είχε μειωμένο μήκος, καθώς μία ισχυρή καταιγίδα έκανε απροσπέλαστο ένα κομμάτι της διαδρομής από το Rosario προς το Buenos Aires.


Οι μοτοσυκλέτες έφτασαν μέχρι το Σημείο Ελέγχου 2, δηλαδή 101 χιλιόμετρα από το σημείο εκκίνησης/ τερματισμού, προτού οι χρόνοι τους επισημοποιηθούν ως τελικοί. Τα αυτοκίνητα ξεκίνησαν με καθυστέρηση την τελευταία δοκιμασία αλλά κάλυψαν μόλις 34 χιλιόμετρα της ειδικής διαδρομής της ημέρας, με τον τερματισμό να ορίζεται στο Σημείο Ελέγχου 1.

Μοτοσυκλέτες: Πέντε στα πέντε για τον Coma

Με τα φώτα στραμμένα στον Marc Coma που κατέκτησε την πέμπτη του νίκη στο Ράλλυ Dakar ξεκίνησε η τελευταία ημέρα του αγώνα. Ο Ισπανός ξεκίνησε με προβάδισμα 17 λεπτών έναντι του Paulo Goncalves (Honda), με στόχο να αποφύγει τα λάθη και τις κακοτοπιές.

Οι παγίδες ήταν πολλές καθώς η δυνατή βροχή είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις ειδικές διαδρομές, με τα επίπεδα πρόσφυσης να είναι ανύπαρκτα. Τελικά, οι οργανωτές αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τον αγώνα στο Σημείο Ελέγχου 2.

Ο Coma έκανε μέχρι εκεί τον πέμπτο καλύτερο χρόνο, μόνο δύο λεπτά πίσω από τον Goncalves, πανηγυρίζοντας έτσι μία ακόμα νίκη. Ο Goncalves και ο Price (KTM) ανέβηκαν μαζί του στο podium, με τον Αυστραλό να πραγματοποιεί μία από τις εντυπωσιακότερες πρώτες εμφανίσεις στην ιστορία του αγώνα.

Αυτοκίνητα: Δεύτερη νίκη για τον Al-Attiyah


Η ειδική διαδρομή για τα τετράτροχα οχήματα μειώθηκε στα 34 χιλιόμετρα, με τον τερματισμό να βρίσκεται στο Σημείο Ελέγχου 1. Ως εκεί ο Nasser Al-Attiyah (MINI)είχε διαφορά 35 λεπτών από τον Giniel de Villiers (Toyota). Ήταν το ιδανικό φινάλε για τον οδηγό από το Κατάρ που φέτος κυριάρχησε από την αρχή του αγώνα.

Το πρώτο Ράλλυ Dakar της Peugeot ολοκληρώθηκε δύσκολα. Ο Stephane Peterhansel βρέθηκε στην ενδέκατη θέση της τελικής κατάταξης. Παρά την εντυπωσιακή του εμφάνιση με το 2008 DKR, έμεινε οριακά εκτός δεκάδας.

Ο Cyril Despres, πέντε φορές νικητής στους δύο τροχούς, πέτυχε τον αρχικό του στόχο που ήταν να φτάσει στον τερματισμό. Τώρα, θα επιστρέψει στην Ευρώπη έχοντας συλλέξει πολύτιμες εμπειρίες και γνώση ενόψει του Ράλλυ Dakar 2016.

Φορτηγά: Η πρώτη νίκη του Mardeev

Όπως τα αυτοκίνητα, έτσι και τα φορτηγά, κάλυψαν μόνο 34 χρονομετρημένα χιλιόμετρα πριν ολοκληρώσουν την τελευταία ειδική διαδρομή.
Ο Hans Stacey έκανε για τρίτη συνεχόμενη φορά τον καλύτερο χρόνο, κλείνοντας το φετινό Dakar με στιλ. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό να τον τοποθετήσει στην πρώτη πεντάδα αφού δεν κατάφερε να «πιάσει» τον Dmitry Sotnikov της KAMAZ.

Η νίκη του Mardeev ήταν η πρώτη επιτυχία του Ρώσου στο θρυλικό αγώνα, με το podium να συμπληρώνουν οι συμπατριώτες του και teammates του στην KAMAZ, Eduard Nikolaev και Andry Karginov.


Οι δηλώσεις

Marc Coma:
«Νιώθω φανταστικά. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν φανταζόμουν να πετύχω κάτι τέτοιο – είναι απίστευτο που έχω πλέον πέντε νίκες. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις γύρω σου τους σωστούς ανθρώπους και την κατάλληλη μοτοσυκλέτα. Συνεργαστήκαμε πολύ καλά κι αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο μαχόμαστε για τη νίκη. Τώρα είναι ώρα να απολαύσω αυτή την επιτυχία, με την οικογένεια, τους φίλους και την ομάδα μου, γιατί καταναλώσαμε πολλή ενέργεια για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τον πετύχαμε και ήρθε η ώρα να το γιορτάσουμε».
«Στην πορεία του αγώνα χρειάστηκε να αλλάξω πλήρως τη στρατηγική μου και να πιέσω. Όταν το έκανα, άλλαξε ο αγώνας μου. Ξέραμε πως πρόκειται για μαραθώνιο, γνωρίζαμε πως η σωστή διαχείριση των μεγάλων σε μήκος ειδικών διαδρομών ήταν πολύ σημαντική και νομίζω πως αυτό ήταν που έκανε τη διαφορά έναντι των ανταγωνιστών μας. Οι δύο μαραθώνιες ειδικές κύλησαν χωρίς προβλήματα ή λάθη για μένα, ακολουθώντας αδιάκοπα καλό ρυθμό».


Nasser Al-Attiyah:
«Είμαι πολύ χαρούμενος. Ξεκινήσαμε το φετινό αγώνα με την αυτοπεποίθησή μας στα ύψη και τόσο ο συνοδηγός μου Matthieu Baumel όσο και η ομάδα μου, έκαναν καθημερινά εξαιρετική δουλειά. Αυτός ήταν ο λόγος που φτάσαμε σε μία νίκη που ήρθε χωρίς λάθη ή μηχανικά προβλήματα. Είμαι μία ξεχωριστή στιγμή. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους, τον κόσμο, τους οργανωτές, ήταν μία φανταστική εμπειρία. Είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας που απαιτεί τεράστια προσπάθεια απ' όλους στην ομάδα. Και η νίκη ανήκει σε όλους».

Τελική Κατάταξη

Μοτοσυκλετών
1. Marc Coma (KTM), 46ώρες 3 λεπτά 49"
2. Paulo Gonçalves (Honda) +16:53"
3. Toby Price (KTM) +23:14"
4. Pablo Quintanilla (KTM) +38:38"
5. Stefan Svitko (KTM) +44:17"

Αυτοκινήτων
1. Nasser Al-Attiyah (MINI) 40ώρες 32λεπτά 25"
2. Giniel De Villiers (Toyota) +35:34"
3. Kryzsztof Holowczyc (MINI) +1ώρα 32 λεπτά
4. Erik Van Loon (MINI) +3ώρες 1λεπτό 52"
5. Vladimir Vasilyev (MINI) +3ώρες 12 λεπτά 41"

Φορτηγών
1. Ayrat Mardeev (KAMAZ), 42ώρες 22λεπτά 1"
2. Eduard Nikolaev (KAMAZ) +13:52"
3. Andrey Karginov (KAMAZ) +51:00
4. Ales Loprais (MAN) +1ώρα 56λεπτά 37"
5. Dmitry Sotnikov (KAMAZ) +2ώρες 24 λεπτά 32"

Σχετικές ειδήσεις