ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Συνέντευξη: Nani Roma ο Θρύλος του Ράλλυ Dakar

Συνέντευξη: Nani Roma ο Θρύλος του Ράλλυ Dakar

Η κορυφαία στιγμή του πρώτου σκέλους για το Ράλλυ Dakar του 2015, ήταν αναμφίβολα η εγκατάλειψη του περυσινού νικητή Nani Roma. Ο 42χρονος Ισπανός μιλά (μέσω Skype) στο Newsbomb.

Τα video αλλά και οι φωτογραφίες από το πρώτο σκέλος του Ράλλυ Dakar για το 2015 είχαν μία έκπληξη: Αυτή της εγκατάλειψης του άλλοτε νικητή και πρωταγωνιστή του αγώνα Nani Roma. Ο 42χρονος δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να πιστέψει πως η τύχη, έκρινε το αποτέλεσμα και μηδένισε τις προσπάθειές του ακινητοποιώντας το αυτοκίνητο, που οδηγούσε (X-Raid MΙΝΙ) από βλάβη.

Ένα μήνα (σχεδόν) μετά τον αγώνα ο Ισπανός άφησε πίσω του την άτυχη στιγμή και ετοιμάζεται για τον αγώνα του 2016 δίνοντας μας μία μικρή εικόνα του τι έγινε:


Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε;

«Σίγουρα η πρώτη μέρα ή να πούμε καλύτερα το πρώτα χιλιόμετρα. Μετά από 3 χιλιόμετρα η πίεση λαδιού έπεσε και έπρεπε να σταματήσουμε. Έπειτα έπρεπε να περιμένουμε για το το οποίο μας μετέφερε στο τέλος του σκέλους. Το Dakar τελείωσε για εμένα μετά τα πρώτα χιλιόμετρα».

Πείτε μας μία καλή και μία κακή στιγμή από το ράλλυ Dakar του 2015

«Την χειρότερη στιγμή μου την περιέγραψα προηγουμένως. Μια καλή στιγμή ήταν η νίκη του σκέλους, ιδιαίτερα για την ομάδα και τους μηχανικούς. Δούλεψαν όλοι πάρα πολύ σκληρά. Για να διορθώσουν το πρόβλημα με την τρόμπα λαδιού δούλευαν όλη νύχτα».

Με την εμπειρία που έχετε, πότε καταλάβατε πως χάσατε τον αγώνα;

«Συνήθως μάχεσαι μέχρι τέλους. Ειδικά στα Off-Road ράλλυ όπου ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί και όλα μπορούν να αλλάξουν. Όταν η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και έχεις πολλούς αντιπάλους μπροστά σου, απλά προσπαθείς να φτάσεις στον τερματισμό στην καλύτερη δυνατή θέση».

Αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για το ράλλυ Dakar;

(Γελάει) «Είναι κάτι που με ρωτούν συνέχεια και καταλαβαίνω γιατί. Τα αγαπώ και τα δύο γιατί έχω να θυμάμαι πολύ ευχάριστες στιγμές. Στον αγώνα με μοτοσυκλέτα είσαι μόνος. Απόλυτα μόνος. Έχει κίνδυνο, έχει ένταση, έχει συγκίνηση. Με το αυτοκίνητο η ασφάλεια είναι μεγαλύτερη αλλά δεν είσαι και άτρωτος. Έχεις ένα συνοδηγό που σε βοηθά, σε εμψυχώνει . Είναι ομαδικό σπορ».

Αφρική ή Νότια Αμερική; Ποιο είναι το Dakar;

(Κάνει παύση και σκέφτεται) «Αγαπώ και τις δύο χώρες. Είναι όμορφες έχουν διαφορές και ομοιότητες και φυσικά κινδύνους που δεν φαντάζεστε (προσθέτει να μην ρωτήσουμε). Όμως πιστεύω πως το Ράλλυ Dakar γεννήθηκε στην Αφρική και σχεδιάστηκε για αυτήν».

Το μέλλον πως θα εξελιχθεί;

«Δεν γνωρίζω ακόμα. Σίγουρα για αυτή τη σεζόν και το Dakar του 2016 θα αγωνιστώ με MINI ALL4 Racing. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα με την ομάδα αλλά και ποιους αγώνες θα τρέξουμε φέτος».

Ποιος είναι ο Joan «Nani» Roma Cararach

Δεν υπάρχουν πολλοί αγωνιζόμενοι που γνωρίζουν το Ράλλυ Dakar τόσο καλά όσο ο Nani Roma, ένας αναβάτης και οδηγός που έχει συμμετάσχει σε 16 από αυτά και έχει κερδίσει με αυτοκίνητο (2014) και μοτοσυκλέτα (2004).

Στα ράλλυ Raid ήρθε μετά από μια επιτυχημένη καριέρα σε αγώνες μοτοσυκλέτας (πρωταθλητής Ευρώπης στο Enduro και διακρίσεις στον αγώνα των έξι ημερών International Six Days Enduro). Μετά την επιτυχία του στον μαραθώνιο του Dakar με την ΚΤΜ o Nani αποφάσισε να... ανέβει σε ένα αυτοκίνητο και να προσπαθήσει να επαναλάβει την επιτυχία του σε τέσσερις τροχούς.

Μαζί με συνοδηγό Michel Perin (ο οποίος έχει στο όνομά του τρεις νίκες στο Dakar) έχουν φτιάξει ένα δυνατό πλήρωμα. Η καλύτερη χρονιά του ήταν το 2013 όταν κέρδισε τα: Hungarian Baja, Desafio Ruta 40, Baja Spain και το Abu Dhabi Desert Challenge αλλά και την δεύτερη θέση στο Dakar.

Σχετικές ειδήσεις