ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΙΟΑΣ : 8η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

ΙΟΑΣ : 8η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.), συνδιοργανώνουν για 8η συνεχή χρονιά την Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (16-23/3) με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με κεντρικό θέμα «Παιδί & Οδική Ασφάλεια» στο πλαίσιο των δράσεων του Ο.Η.Ε. για την οδική ασφάλεια το έτος 2015.

Η φετινή Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας είναι αφιερωμένη στα παιδιά και στους νέους με ανάλογες βιωματικές δράσεις σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρουν τα τροχαία δυστυχήματα ως 1η αιτία θανάτου για την ηλικία των 15-29 ετών, 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5 έως 14 και 3η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 30 έως 44, που θεωρούνται οι πιο τρυφερές αλλά και οι πιο παραγωγικές ηλικίες.

Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι στην Αττική και συγκεκριμένα στην Πλατεία Συντάγματος υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και στο εμπορικό κέντρο AVENUE στο Μαρούσι, που φιλοξενεί τις δράσεις της εν λόγω Εβδομάδας, με την υποστήριξη του Μέλους της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» «ΑΧΑ Ασφαλιστική», καθώς και στην Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου) με την υποστήριξη του Ιδρυτικού Μέλους του Ι.Ο.ΑΣ. «Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου» και της ΛΟΥΞ Α.Ε., ενώ παράλληλα θα υλοποιούνται δράσεις σε όλη τη χώρα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας οι συνεργάτες του Ινστιτούτου και του Σ.Ε.Σ. μαζί με το δίκτυο εθελοντών του Ινστιτούτου, θα βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπως αναφέρεται αναλυτικά στο παρακάτω πλάνο δράσεων.

Οι δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας και την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου.

Πλάνο Δράσεων 8ης Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας

Πλατεία Συντάγματος Δευτέρα 16/3 & Τρίτη 17/3

Η Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας (προσομοιωτές ανατροπής & σύγκρουσης, προσομοίωση μέθης με ειδικά γυαλιά) του Ι.Ο.ΑΣ. θα βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Avenue for Traffic Safety» που υποστηρίζεται από τη Diageo Ελλάς, για να δοκιμάσουν οι διερχόμενοι πολίτες τον εξοπλισμό προσομοιώσεων επικίνδυνων συνθηκών και να ενημερωθούν για τους πιθανούς κινδύνους και τις σωστές συνήθειες για μια ασφαλή οδηγική συμπεριφορά (ώρες λειτουργίας: 11:00-18:30)

Εμπορικό Κέντρο AVENUE στον Παράδεισο Αμαρουσίου
Δευτέρα 16/3 έως και Δευτέρα 23/3

 • Διεξαγωγή Βιωματικού Προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής "Κυκλοφορώ με Ασφάλεια" για παιδιά (4-10 ετών)
 • Ενημέρωση για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου - επίδειξη σωστής τοποθέτησης παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου με ειδική προθήκη του Ι.Ο.ΑΣ.
 • Έναρξη προγράμματος προσφοράς παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου "Share the Safety" σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη
 • (Καθημερινά: 9:00-13:00 & 17:30-20:30 - Σάββατο: 11:30-20:30)

Τρίτη 17/3

 • Εθελοντική Αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος για τα τροχαία συμβάντα σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ.
 • (Aίθουσα δίπλα στο φαρμακείο /Ώρες αιμοδοσίας:14:00-20:00 – Δείτε εδώ τις προϋποθέσεις αιμοδοσίας)
 • Τοπικό Κέντρο Αναφοράς Οδικής Ασφάλειας του Ι.Ο.ΑΣ. στο Πανεπιστήμιο Πατρών
 • Πέμπτη 19/3
 • Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο Τοπικό Κέντρο Αναφορά Οδικής Ασφάλειας με την Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του Ι.Ο.ΑΣ. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Διεύθυνση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας – Τμήμα Αγωγής Υγείας

Παρασκευή 20/3

 • Εκπαίδευση Φοιτητών του Τ.Ε.Ι. της Πάτρας με χρήση προσομοιωτών στο χώρο του Τ.Ε.Ι. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας – Τ.Ε.Ι. Πάτρας
 • Περιφερειακή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας Δυτικής Ελλάδας με εκδηλώσεις στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου με θέμα την οδική ασφάλεια και συντήρηση του αυτοκινήτου

Επιπλέον, προγραμματίζεται προβολή τηλεοπτικών κοινωνικών μηνυμάτων με θέμα την απόσπαση προσοχής και τα γονεϊκά πρότυπα, καθώς και μετάδοση ραδιοφωνικού κοινωνικού μηνύματος με θέμα την ευγένεια στο δρόμο από τους σταθμούς της χώρας.