ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ayrton Senna: Η γέννηση του και δέκα πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για αυτόν

Ayrton Senna: Η γέννηση του και δέκα πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για αυτόν

Συνήθως δεν γιορτάζουμε τη γέννηση ενός ανθρώπου που έχει φύγει από τη ζωή, αλλά ο Ayrton Senna da Sylva, ήταν ο άνθρωπος που έγινε ο θρύλος ή αν θέλετε ο Θεός της Formula 1.

Για πολλούς (ανάμεσά τους και εγώ) η 21η Μαρτίου του 1960 ήταν η ημέρα γέννησης του συμβόλου των αγώνων της F1. Ο Ayrton Senna da Silva γεννήθηκε πριν από 55 χρόνια στο Sao Paulo της Βραζιλίας. Η καριέρα του στην κορυφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού είχε διάρκεια μόλις 10 χρόνια και όμως κατάφερε να βρεθεί 80 φορές στο podium, πανηγυρίζοντας 41 νίκες.

Αγωνίστηκε σε 4 ομάδες (Toleman, Lotus, McLaren και Williams). Από το 1984 έως το 1994 κατέκτησε 3 παγκόσμιους τίτλους, συγκεντρώνοντας συνολικά 610 βαθμούς, ενώ βρέθηκε στην pole position σε 65 αγώνες.

Ο πρώτος αγώνας της καριέρας του ήταν το 1984 στο Grand Prix της Βραζιλίας ενώ η πρώτη του νίκη ήρθε το 1985 στην πίστα της Πορτογαλίας. Η πορεία του ήταν ανοδική, κερδίζοντας σταδιακά την καταξίωση και την αποδοχή του κόσμου, το τέλος όμως ήρθε εντελώς απροσδόκητα στην Imola και το Grand Prix του San Marino την Πρωτομαγιά, του 1994.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε πως ελάχιστα πράγματα δεν έχουν αποκαλυφθεί για την ζωή του. Μάθαμε όμως πως η ταχύτητα και η θέλησή του να κερδίζει ήταν πάνω από όλα. Η τελευταία ήταν η πιο δυνατή. Συνήθιζε να λέει πως τη νίκη τη χρωστά σε όσους δούλεψαν για να ετοιμάσουν το αυτοκίνητο και όσους πήγαν να τον δουν.


Όλες του οι εικόνες ακόμη και όταν αυτοσυγκεντρώνονταν στο αυτοκίνητο είχαν ένα θολό από την ταχύτητα φόντο. Ίσως γιατί ακόμη και τότε, πρόβαλε στο μυαλό του (όπως ο ίδιος έλεγε) εικόνες από την κίνησή του στην πίστα προσπαθώντας να θυμηθεί κάθε κομμάτι της διαδρομής.
Για το τέλος αφήσαμε ένα video αφιέρωμα του μοναδικού Antti Kalhola. Μέσα από τα πλάνα που μάζεψε και αριστοτεχνικά συνέθεσε ο Φιλανδός δείτε τις καλύτερες στιγμές και ακούστε τον Βραζιλιάνο να μιλά σε συνεντεύξεις...

Ayrton Senna: «Racing is in my blood»

  • Ο Senna συμμετείχε σε 162 αγώνες στην καριέρα του στην F1 και σε ένα μόνο δεν προκρίθηκε από τις κατατακτήριες δοκιμές : Το Grand Prix του Σαν Μαρίνο στην Imola το 1984.
  • ήταν αριστερόχειρας
  • Ψάχνοντας το δρόμο προς την F1 στην πρώτη του σεζόν στο σπορ το 1984 έκανε δύο αγώνες εκτός των Grand Prix: Ο πρώτος ήταν στο πρωτάθλημα αντοχής και το ADAC 1000 χιλιόμετρα του Nurburgring. Ο Βραζιλιάνος οδήγησε μία Porsche 956 της Joest Racing με τους Stefan Johansson και Henri Pescarolo (τερμάτισαν στην όγδοη θέση). Ο άλλος αγώνας ήταν μία διοργάνωση με αυτοκίνητα ενιαίου τύπου για να γιορτάσουν τα εγκαίνια της «νέας» πίστας του Nurburgring. Όλοι οι οδηγοί της F1 αγωνίστηκαν με πανομοιότυπα Mercedes-Benz 190 2.3-16V. Ο Senna κέρδισε τους Niki Lauda και Carlos Reutemann. Μετά από τη νίκη αυτή είπε το περίφημο: «Τώρα ξέρω ότι μπορώ να το κάνω».
  • Οι μηχανικοί της Honda τον αποκαλούσαν «Harry», επειδή είχαν δυσκολία να προφέρουν σωστά το «Ayrton».
  • Σημείωσε ένα ρεκόρ από 8 pole positions στο Σαν Μαρίνο (1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1994). Λέγεται ότι Senna προκαλούσε φόβο σε όλους τους άλλους οδηγούς με τον τρόπου που κινούνταν στην πίστα. Αυτοί βλέποντας το φωτεινό κίτρινο κράνος του στους καθρέφτες τους έχαναν την προσοχή τους.
  • Η πρώτη pole position του Senna (από τις 65 στο σύνολο) ήρθε στην πίστα που κέρδισε τον πρώτο του αγώνα στην F1, στο Εστορίλ της Πορτογαλίας το 1985.
  • Ο συνολικός αριθμός των pole position της χρονιάς του 1985, ήταν επτά.
  • Έσπασε το σερί πρώτων θέσεων στο Μονακό του Graham Hill (5) πετυχαίνοντας έξι νίκες, ένα ρεκόρ που δεν έχει ακόμη καταρριφθεί .
  • Έχει πετύχει 8 διαδοχικές pole (από το Ισπανικό Grand Prix του 1988 ως τον αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1989) το ρεκόρ δεν έχει καταρριφθεί αν και το έχουν ισοφαρίσει.
  • Ο Senna ξεκίνησε κάθε έναν από τους 16 αγώνες της σεζόν του 1988, από την πρώτη σειρά. Κέρδισε οκτώ από αυτούς.
  • Το 1986, κέρδισε το Ισπανικό Grand Prix με μια απλή 0,014 δευτερόλεπτα (από Mansell), εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους στενότερους τέρματα στην ιστορία του αθλήματος.
  • Το επώνυμο του είναι Senna da Silva, αλλά επέλεξε να αγωνιστεί με το όνομα της μητέρας του,Senna, γιατί ήταν ασυνήθιστο.
  • Δεν ολοκλήρωσε κανένα αγώνα το 1994, από το Grand Prix της Βραζιλίας ως την Ίμολα που έχασε τη ζωή του

Σχετικές ειδήσεις