ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Graco: Πρόστιμο 9 εκατ. ευρώ για πρόβλημα σε Παιδικά Καθίσματα

Graco: Πρόστιμο 9 εκατ. ευρώ για πρόβλημα σε Παιδικά Καθίσματα

Η Διεύθυνση της Εθνικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια στους Αυτοκινητοδρόμους των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο 9.225.551 ευρώ στην εταιρία κατασκευής παιδικών ειδών Graco επειδή καθυστέρησε να συμμορφωθεί σε οδηγία της.

Αρχικά ανακλήθηκαν 3,8 εκατομμύρια και στη συνέχεια άλλα 2,3 εκατομμύρια παιδικά καθίσματα, στα οποία η ζώνη ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να ανοίξει και να απελευθερώσει το παιδί από το κάθισμα.

Οι προβληματικές ζώνες ασφαλείας, είναι ως τώρα η αιτία για τον θάνατο ενός δίχρονου παιδιού στην Καλιφόρνια που δεν μπόρεσαν οι γονείς του να το απελευθερώσουν όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο αυτοκίνητο τους. Μέχρις στιγμής στις ΗΠΑ έχουν υποβληθεί 6.100 αιτήσεις αποκατάστασης. Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι της National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) εκτιμούν ότι μόλις το 40% των προβληματικών καθισμάτων έχει αποκατασταθεί.


Τα καθίσματα, που ανακαλούνται ήταν πρόσφατης κατασκευής 2009-2013 και αφορούσαν τα έντεκα μοντέλα της εταιρείας: ARGOS 70, CLASSIC RIDE 50, COMFORT SPORT, COZY CLINE, MY RIDE 65, MY RIDE 70, MY RIDE W/SAFETY SURROUND, NAUTILUS, NAUTILUS ELITE, SIZE 4 ME 70, SMARTSEAT.

Μετά από έρευνα η Διεύθυνση της Εθνικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια στους Αυτοκινητοδρόμους των ΗΠΑ έστειλε οδηγία προς την εταιρεία με την οποία ζητούσε την άμεση ανάκληση των καθισμάτων. Όμως η Graco άργησε να αντιδράσει. Έτσι η N.H.T.S.A. επέβαλε πρόστιμο 9,24 εκατομμυρίων ευρώ ή 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας ούτε η ελληνική Γραμματεία Καταναλωτή έχει εκδώσει κάποια σχετική οδηγία.

Σχετικές ειδήσεις