ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

F1 Grand Prix Μαλαισίας: Η επιστροφή του Vettel

F1 Grand Prix Μαλαισίας: Η επιστροφή του Vettel

Ο Sebastian Vettel κέρδισε τον Lewis Hamilton (δεύτερος) και τις Mercedes στο Grand Prix της Μαλαισίας στην πίστα της Sepang. Ο N. Rosberg τερμάτισε τρίτος.

Στη Ferrari ελπίζουν πως οι ημέρες κυριαρχίας της Scuderia επιστρέφουν με πρωταγωνιστή τον Sebastian Vettel. Η νίκη του στη Sepang αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Ferrari από το Ισπανικό Grand Prix του 2013 και για τον Vettel η πρώτη πριν το τέλος της περυσινής χρονιάς στη Βραζιλία.

Η νίκη ήρθε μετά από προσεκτική στρατηγική της Ιταλικής ομάδας όταν ο Γερμανός δεν μπήκε για Pit Stop (όταν μπήκε στην πίστα το Safety Car) έκανε καλύτερη διαχείριση στα ελαστικά του και έκλεψε την πρώτη θέση.

Ο Vettel ακολούθησε στρατηγική 2 pit stop όταν η Mercedes έβαλε τους Hamilton και Rosberg τρεις φορές στα Pits. Αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη τακτική αφού οι Hamilton και Rosberg δεν είχαν το ρυθμό, το χρόνο αλλά δεν έκαναν τη σωστή διαχείριση των ελαστικών για να κλέψουν τη νίκη από τον Vettel.

Ο Sebastian Vettel ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του podium στον δεύτερο αγώνα του με τη Scuderia. Η συγκίνηση ήταν τεράστια για όλους στη Ferrari. Ακόμη και ο Vettel έκλαψε στην απονομή των επάθλων. Η Ferrari νίκησε έχοντας εξαιρετικό ρυθμό και σωστή στρατηγική. Στις θέσεις 2 και 3 βρέθηκαν οι Lewis Hamilton και Nico Rosberg αντίστοιχα. Η W06 φάνηκε πως δεν είχε την ταχύτητα να κυνηγήσει την SF15-T στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα κι έτσι έσπασε ένα μεγάλο σερί επιτυχιών.

Ο αγώνας με μία ματιά

  • Η μεγάλη ημέρα του Grand Prix Μαλαισίας ξεκίνησε με λιακάδα και καθαρό ουρανό πάνω από την πίστα της Sepang.
  • Η θερμοκρασία ήταν στους 33 βαθμούς στον αέρα και στους 65 στην επιφάνεια της πίστας.
  • Το grid του Grand Prix Μαλαισίας είχε 19 μονοθέσια καθώς η Manor δεν κατάφερε να λύσει τα προβλήματα στο σύστημα τροφοδοσίας στο μονοθέσιο του Stevens.
  • Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Hamilton έφυγε καθαρά μπροστά κι ο Vettel κράτησε τον Rosberg πίσω του.
  • Ο Maldonado είχε κατεστραμμένο ελαστικό, στη συνέχεια το ίδιο έπαθε κι ο Raikkonen μετά από επαφή με τον Nasr
  • Στον 4ο γύρο ο Ericsson είχε τετ-α-κε και κόλλησε στην αμμοπαγίδα. Αυτό έβαλε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας στην πίστα ώστε να απομακρυνθεί με ασφάλεια η Sauber.
  • Αμέσως οι περισσότεροι οδηγοί μπήκαν να αλλάξουν τη μέση γόμα με τη σκληρή. Η Ferrari ρίσκαρε σε διαφορετική στρατηγική και κράτησε τον Vettel έξω. Έτσι η 10άδα πίσω από το SC ήταν Vettel, Hulkenberg, Grosjean, Sainz, Perez, Hamilton, Ricciardo, Massa, Rosberg και Kvyat.
  • Το αυτοκίνητο ασφαλείας επέστρεψε στα pit στον 7o γύρο κι ο αγώνας συνεχίστηκε.
  • Η 10άδα στον 15ο γύρο ήταν Vettel, Hamilton, Rosberg, Hulkenberg, Grosjean, Massa, Bottas, Ricciardo, Verstappen και Kvyat. Οι Vettel, Grosjean και Hulkenberg χρωστούσαν pitstop.
  • Στον 17ο γύρο ήταν η σειρά του Vettel για αλλαγή ελαστικών (γόμα μεσαίας σκληρότητας) . Ο Γερμανός επέστρεψε στην πίστα στην 3η θέση πίσω από τις δύο Mercedes.
  • Το «φρέσκο σετ» ελαστικών επέτρεψε στον Vettel να πιέσει και να πιάσει τον Rosberg πολύ γρήγορα. Στον 22ο γύρο η Ferrari πέρασε τη Mercedes για τη δεύτερη θέση.
  • Η επίθεση του Vettel συνεχίστηκε και στον 24ο γύρο έφτασε πίσω από τον Hamilton. Στον 25o γύρο ο Γερμανός πήρε τα ηνία κι αμέσως ο Βρετανός μπήκε στα pit για φρέσκο σετ μέσης γόμας. Αυτό το pitstop έφερε τον Hamilton τρίτο.
  • Στον 30ο γύρο είχαμε τον Vettel να οδηγεί τον αγώνα με τον Hamilton 20 δευτερόλεπτα πίσω του και τους Rosberg, Raikkonen στις θέσεις 3 και 4 αντίστοιχα.
  • Στον 37ο γύρο ο Vettel μπήκε για τη δική του αλλαγή κι έβαλε τη σκληρή γόμα. Ο Γερμανός επέστρεψε στην πίστα στην δεύτερη θέση με τον Rosberg πίσω του.
  • Η διαφορά του Vettel με τον Hamilton στον 45ο γύρο ήταν στα 12 δευτερόλεπτα και η διαφορά του Hamilton από τον Rosberg στα 10. Ο Γερμανός της Mercedes είχε τη μέση γόμα ενώ οι άλλοι δύο τη σκληρή. Ο Vettel προσπαθούσε να κρατήσει τη διαφορά του, ο Hamilton να πιέσει τον Vettel και παράλληλα να κρατήσει τον Rosberg μακριά του. Οι τελευταίοι γύροι ήταν συναρπαστικοί.
  • Στα αξιοσημείωτα του Grand Prix της Μαλαισίας ήταν ότι ο 17χρονος Ολλανδός Max Verstappen (Toro Rosso/Renault), τερμάτισε έβδομος, έγινε ο νεότερος οδηγός που παίρνει βαθμό στην ιστορία της Formula 1.
  • Το πρωτάθλημα συνεχίζεται την Κυριακή του Πάσχα με το Grand Prix της Κίνας.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  1. Sebastian Vettel Ferrari 1.41:05,793"
  2. Lewis Hamilton Mercedes +8,569"
  3. Nico Rosberg Mercedes +12,310"
  4. Kimi Raikkonen Ferrari +53.822"
  5. Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1:10,409"
  6. Felipe Massa Williams/Mercedes 1:13.586"
  7. Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1:37,762"
  8. Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1 γύρος
  9. Daniil Kvyat Red Bull/Renault 1 γύρος
  10. Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1 γύρος

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΔΗΓΩΝ

  1. Lewis Hamilton 43
  2. Sebastian Vettel 40
  3. Nico Rosberg 33
  4. Felipe Massa 20
  5. Kimi Raikkonen 12
  6. Felipe Nasr 10
  7. Valtteri Bottas 10
  8. Daniel Ricciardo 9
  9. Nico Hulkenberg 6
  10. Max Verstappen 6

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

  1. Mercedes 76
  2. Ferrari 52
  3. Williams/Mercedes 30
  4. Sauber/Ferrari 14
  5. Toro Rosso/Renault 12
  6. Red Bull/Renault 11
  7. Force India/Mercedes 7

Σχετικές ειδήσεις