ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Peugeot: Το 308 R Hybrid δείχνει το μέλλον (photos)

Peugeot: Το 308 R Hybrid δείχνει το μέλλον (photos)

Η Peugeot μεταλλάσει το 308 σε ένα hatch υβριδικό με super επιδόσεις και τεχνολογία αιχμής. Παράλληλα παρουσιάζει νέα υλικά κατασκευής αλλά και προσιτή υβριδική τεχνολογία.

Από την έναρξη του λανσαρίσματος, το Peugeot 308 έχει αποκτηθεί ήδη από 280.000 οδηγούς σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνοντας αδιάλειπτα την ηγετική παρουσία του μοντέλου στην κατηγορία του. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής, η γαλλική μάρκα θα παρουσιάσει στην έκθεση αυτοκινήτου της Σαγκάης το νέο 308 S, το οποίο κατασκευάζεται και προορίζεται για την Κίνα.

Το 308 διακρίνεται για την αθλητική του σιλουέτα και τις υψηλές προδιαγραφές κατασκευής που παρέχει η ευέλικτη πλατφόρμα EMP2. Υπό αυτό το πρίσμα, η Peugeot Sport έχει εξελίξει ένα νέο υβριδικό plug-in σύστημα πρόωσης χτισμένο πάνω στην ίδια προηγμένη βάση.
Με την δύναμη 500 ίππων να περνά στους τέσσερις τροχούς, το 308 R Hybrid έρχεται για να εξιτάρει τους εθισμένους στην γρήγορη οδήγηση και να αναδείξει την υβριδική υπόσταση ενός σπορ αυτοκινήτου. Στο μοναδικό σχεδιαστικά διάκοσμο υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα καθίσματα, ενώ το όμορφο κοντράστ του αμαξώματος, από το γαλάζιο στο μαύρο, συγκινεί οποιονδήποτε!

Το εμβληματικό παρουσιαστικό του 308 R HYbrid τονίζεται από τα μεγαλύτερα - κατά 80 mm-μετατρόχια και τους τροχούς 19'' με ελαστικά διάστασης 235/35. Το εμπρός μέρος με το διογκωμένο καπό, τις μεγάλες εισαγωγές αέρα στον προφυλακτήρα και την μεγάλη γρίλια, υπερτονίζουν την αστείρευτη δύναμη των 500 ίππων. Χαμηλότερα, σε ένα μαύρο μπλοκ, δεσπόζει το λογότυπο 308R με το γαλάζιο να δίνει έμφαση στην υβριδική τεχνολογία, καθώς και στα παραδοσιακά γαλλικά αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Στις πίσω πόρτες, το γαλάζιο διαδέχεται μία ματ μαύρη βαφή υπογραμμίζοντας τις ειδικές εκδόσεις ισχύος της Peugeot. Από πίσω, το 308R HYbrid εξακολουθεί να είναι προκλητικά ελκυστικό χάρη σε μία διακριτική αεροτομή, αλλά και τον ειδικής σχεδίασης προφυλακτήρα που διαμορφώνει έναν διαχύτη. Παράλληλα, διαθέτει θυρίδες εξαερισμού ώστε να αποβάλλεται ο ζεστός αέρας από τις μπαταρίες και να διατηρείται χαμηλά η θερμοκρασία λειτουργίας τους.

Ανοίγοντας τις πόρτες αποκαλύπτεται ένα εντυπωσιακό εσωτερικό με τέσσερα μπάκετ καθίσματα, με το ταμπλό να τονίζεται από υψηλής ποιότητας υλικά και τους χρωματικούς συνδυασμούς να υπογραμμίζουν την μοναδικότητα του. Η επένδυση της οροφής είναι γκρίζα, τα καθίσματα επενδυμένα με ποιοτικό δέρμα, ενώ διάφορες λεπτομέρειες – όπως στο πίνακα οργάνων, στο σιρίτι του τιμονιού και στην κεντρική κονσόλα – τονίζονται με κόκκινο. Tο ταμπλό καλύπτεται από ύφασμα που έχει παραχθεί με ψηφιακή πλεχτή τεχνική. Αυτό το επαναστατικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραχθούν μεγάλα, πολύπλοκα εξαρτήματα που είναι απαλά στην αφή, δίχως να είναι αφρώδη. Η ψηφιακή επένδυση χρησιμοποιείται στα πάνελ στις πόρτες και σε άλλα σημεία στο εσωτερικό.

Χάρη στο προηγμένο εργονομικά i-Cockpit, ο οδηγός έχει τον απόλυτο έλεγχο των 500 ίππων. Το κόμπακτ τιμόνι – ντυμένο με δέρμα – εξασφαλίζει ακριβή έλεγχο στις στροφές με τους διακόπτες αλλαγής των έξι σχέσεων (paddles) να βρίσκονται ακριβώς εκεί που θέλει ο οδηγός. Παράλληλα, το head-up display παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες, δίχως να αποσπάται το βλέμμα από τον δρόμο.


Η εξέλιξη του 308R HYbrid αποτέλεσε μία συναρπαστική πρόκληση για την Peugeot Sport. Οι ειδικοί είχαν να εξελίξουν και να προσαρμόσουν ένα αποδοτικό υβριδικό plug-in σύστημα βενζίνης πάνω στην πλατφόρμα EMP και να θέσουν νέα δεδομένα. Το αποτέλεσμα ξεπερνά κάθε προηγούμενο! Με ισχύ 500 ίππων και κίνηση στους τέσσερις τροχούς, το 308R Hybrid έχει περιορισμένη ηλεκτρονικά τελική ταχύτητα στα 250 χλμ, η διαδικασία του 0-100 km/h διαρκεί μόλις 4,0 δλ., ενώ τα πρώτα 1.000 μέτρα από στάση καλύπτονται σε μόλις 22,0 δλ. Όλα αυτά με την εκπομπή CO2 να βρίσκεται μόλις στα 70 g/km!

«Θέλαμε να περάσουμε αυτές τις επιδόσεις σε ένα μοντέλο της μικρομεσαίας κατηγορίας, χάρη στο πάθος μας για την κάθε πρόκληση και την επιθυμία μας για την διάκριση. Το Peugeot308R HYbrid αποτελεί μέρος ενός περιορισμένου κλαμπ αυτοκινήτων που φτάνουν από στάση στα 100 km/h σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα» είπε ο Jean-Philippe Delaire, Επικεφαλής εξέλιξης του συστήματος μετάδοσης για το 308R HYbrid powertrain

Το σύστημα πρόωσης συνδυάζει τρεις διαφορετικές πηγές ισχύος, όπου κάθε μία κινεί ανεξάρτητα από την άλλη το αυτοκίνητο, εστιάζοντας στα κάτωθι βασικά μέρη:

  • στον 4-κύλινδρο 1.6L THP 270 S&S κινητήρα που έχει την υψηλότερη ειδική ισχύ – στο μέγεθος του – από κάθε άλλον που υπάρχει στον κόσμο
  • στον ηλεκτροκινητήρα 85 kW / 115 hp που συνεργάζεται με 6-τάχυτο κιβώτιο
  • στον ηλεκτροκινητήρα, στον πίσω άξονα, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά

Για βέλτιστα οδηγικά χαρακτηριστικά το κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί χαμηλότερα, με την συστοιχία μπαταριών λιθίου-ιόντων 3 kWh να έχει εξαιρετική αναλογία ισχύος/μεγέθους και να έχει τοποθετηθεί κάτω από τα πίσω καθίσματα, στην θέση του ρεζερβουάρ. Το τελευταίο χωρητικότητας 50L έχει επανασχεδιασθεί και τοποθετηθεί κοντά στο χώρο αποσκευών, πάνω από τον πίσω ηλεκτροκινητήρα και τους δύο μετασχηματιστές.

Ένα χαρακτηριστικό μπουτόν στην κεντρική κονσόλα υπάρχει για την επιλογή ενός από τα τέσσερα διαφορετικά προγράμματα κίνησης:

  • Το πρόγραμμα Hot Lap είναι το ισχυρότερο, με τις τρεις πηγές ισχύος να προσφέρουν το μέγιστο της ισχύος που φτάνει τους 500 ίππους και τα 730 Nm ροπής.
  • Το πρόγραμμα Track προσφέρει 400 ίππους και 530 Nm, κυρίως από τον βενζινοκινητήρα και τον πίσω ηλεκτροκινητήρα. Ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας χρησιμεύει σαν booster στην διάρκεια επιτάχυνσης.
  • Το πρόγραμμα Road έχει σχεδιασθεί αποκλειστικά για χρήση στον δρόμο προσφέροντας 300hp και 400 Nm ροπής. Ο κινητήρας βενζίνης προσφέρει τα μέγιστα, ενώ ο πίσω ηλεκτροκινητήρας υποβοηθά στις επιταχύνσεις. Σε αυτό το πρόγραμμα ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας δεν χρησιμοποιείται καθόλου.
  • Το πρόγραμμα ZEV χρησιμοποιεί τον πίσω ηλεκτρικό κινητήρα για να ωθήσει το 308R HYbrid. Στην κίνηση συμμετέχει και ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας, ανάλογα με την πίεση που ασκεί ο οδηγός στο πεντάλ του γκαζιού.

Εκτός από την ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση, η συστοιχία μπαταριών επαναφορτίζει είτε από τον μπροστινό ηλεκτροκινητήρα που λειτουργεί ως γεννήτρια, είτε από την ταχυφόρτιση σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.

Σχετικές ειδήσεις