ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αφιέρωμα στο Κλασικό Αυτοκίνητο από την ΦΙΛΗΣGLASS® VOL 5: Sunbeam Alpine 1957

Αφιέρωμα στο Κλασικό Αυτοκίνητο από την ΦΙΛΗΣGLASS® VOL 5: Sunbeam Alpine 1957

Η ΦΙΛΗΣGlass®, με την πολύχρονη εμπειρία της στο χώρο του κρυστάλλου οχημάτων αλλά και την αγάπη της στο αυτοκίνητο επιλέγει αυτό το μήνα να σας παρουσιάσει το Sunbeam Alpine Cabrio 1957.

Το Sunbeam Alpine είναι ένα σπορ διθέσιο ανοικτό αυτοκίνητο, που δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε μέσα από τους αγώνες αυτοκινήτου και κυρίως από τις πρώτες διοργανώσεις των ράλλυ. Μάλιστα το όνομα Alpine προήλθε από τον αγώνα που γινόταν στους δρόμους των Άλπεων και η Sunbeam-Talbot είχε κερδίσει πολλές φορές με το 90 Saloon.

Η Sunbeam μάρκα του Ομίλου Rootes δημιούργησε το πρωτότυπο το 1953 και ήταν το πρώτο όχημα της ένωσης Sunbeam-Talbot. Ήταν ένα διθέσιο σπορ roadster, το οποίο δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε αρχικά από τον αντιπρόσωπο της Sunbeam-Talbot,George Hartwell στο Bournemouth, για τις συμμετοχές του σε αγώνες ράλλυ.

Το αυτοκίνητο είχε πολλούς νεωτερισμούς. Βγήκε στην παραγωγή με έναν τετρακύλινδρο 2.267 κ.εκ. κινητήρα από το μοντέλο saloοn αλλά με περισσότερα κυβικά, κιβώτιο τεσσάρων ταχυτήτων με overdrive και με τον μοχλό αλλαγής στο πάτωμα. Αναφέρουμε τις δύο αυτές λεπτομέρειες γιατί η θέση του μοχλού πέρασε και στα αυτοκίνητα παραγωγής (για μεγαλύτερη ευκολία) ενώ το overdrive ήταν σα να υπήρχαν δύο επιπλέον ταχύτητες στο κιβώτιο.

Ο λόγος που δεν αναπτύχθηκε το αυτοκίνητο στη μορφή sedan ήταν η ακαμψία του πλαισίου.
Τα πιο σπάνια της σειράς ήταν τα AlpineMarkI και MarkIII (δεν υπήρξε επίσημα MarkII) γιατί ήταν χειροποίητα από την Thrupp & Maberly coachbuilders (1953-1955).

Από τα 1.582 αυτοκίνητα που παράχθηκαν, τα 961 εξήχθησαν στις ΗΠΑ και τον Καναδά, 445 έμειναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και 175 πήγαν σε άλλες παγκόσμιες αγορές. Περίπου 200 έχουν διασωθεί.

Το σχήμα του ήταν υπόθεση του Ken Howes και δεν είναι τυχαίο πως έχει πολλές ομοιότητες με το Ford Thunderbird. Ο λόγος ήταν πως ο Howe είχε εργαστεί στη Ford πριν από την ένταξή του στην Rootes. Το αυτοκίνητο έκανε εκτεταμένη χρήση των στοιχείων από τα άλλα οχήματα Rootes. Το πάτωμά του προερχόταν από το Hillman Husky estate. Η μετάδοση προέρχονταν κυρίως από το Sunbeam Rapier, αλλά τα φρένα ήταν δισκόφρενα εμπρός. Το εσωτερικό ακολουθούσε τη μόδα της εποχής με δερμάτινο σαλόνι και ξύλο καρυδιάς. Η σκληρή οροφή (hardtop) μπήκε από τη σειρά II και ήταν διαθέσιμη κατόπιν παραγγελίας ενώ στη σειρά III η σκληρή οροφή ήταν στον έξτρα εξοπλισμό.


Τα 15 λεπτά δημοσιότητας:

Οι ταινίες James Bond Dr No (1962) και Get Smart (2008) έκαναν το Sunbeam Alpine γνωστό. Επιπλέον το Βρετανικό αυτοκίνητο «έπαιξε» στις τηλεοπτικές σειρές Get Carter (1971) και Get Smart (1960). Όμως εμείς είμαστε υπερήφανοι γιατί το Alpine πρωταγωνιστεί στη διαφήμιση της ΦΙΛΗΣGlass.

Δείτε εδώ το βίντεο της ΦΙΛΗΣGlass:

Σχετικές ειδήσεις