ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Volvo: Το XC90 με ηχοσύστημα Bowers & Wilkins (photos)

Volvo: Το XC90 με ηχοσύστημα Bowers & Wilkins (photos)

Το Νέο XC90 έχει ένα από τα καλύτερα ηχοσυστήματα στο κόσμο του αυτοκινήτου. Το σύστημα διαθέτει ηχείο πολύ χαμηλών συχνοτήτων (subwoofer) με οπή εκτόνωσης αέρα, ενσωματωμένο στο αμάξωμα του αυτοκινήτου αντί για ανεξάρτητη πρόσθετη μονάδα. Τέλος έχει ενισχυτή 1.400 Watts και 19 ηχεία.

Το σύστημα της Bowers & Wilkins για το Νέο XC90 χρησιμοποιεί προηγμένη ακουστική τεχνολογία, η οποία εξελίχθηκε μέσα από πέντε δεκαετίες πρωτοποριακής έρευνας στη σχεδίαση ηχείων. Το σύστημα του Νέου XC90 προέρχεται απευθείας από την ακουστική τεχνολογία που εξελίχθηκε ειδικά για ηχεία αναφοράς (reference speakers), τα οποία χρησιμοποιούνται σε ορισμένα από τα πιο απαιτητικά ακουστικά περιβάλλοντα του κόσμου, όπως τα θρυλικά Abbey Road Studios του Λονδίνου.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας περιλαμβάνει ένα συνδυασμό από high-end μεγάφωνα υψηλής απόδοσης και χαμηλής παραμόρφωσης, ανάμεσα στα οποία τουίτερ αλουμινίου ευρείας περιοχής για τις υψηλές συχνότητες και μεγάφωνα μιντρέιντζ από Kevlar για τις μεσαίες, προερχόμενα από τις premium και πολυβραβευμένες σειρές ηχείων της Bowers & Wilkins. Περιλαμβάνει επίσης ένα κεντρικό ηχείο με την τεχνολογία tweeter-on-top της B&W, δηλαδή με το τουίτερ-στην-κορυφή, που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται μέσα σε αυτοκίνητο, το οποίο αποδίδει πιο ανοικτό και πλούσιο ήχο.

Το σύστημα αποτελείται από ένα δωδεκάναλο, Class D ενισχυτή HARMAN 1.400 Watts, ο οποίος τροφοδοτεί 19 μεγάφωνα Bowers & Wilkins – 7 τουίτερ της διάσημης σειράς Nautilus 25 mm με την τελευταία τεχνολογία πρίμων, 7 μιντρέιντζ (5 των 100 mm και 2 των 80 mm) με τον χαρακτηριστικό κίτρινο κώνο από Kevlar της Bowers & Wilkins απόλυτα εμφανή κάτω από το κάλυμμα, 4 γούφερ των 200/165 mm και το νέο, επαναστατικό σαμπγούφερ με οπή εκτόνωσης αέρα των 250 mm.

Η Volvo Cars κατέληξε στην απόφαση ότι η Bowers & Wilkins ήταν ο ιδανικός εταίρος στην κατασκευή ενός κορυφαίου ηχοσυστήματος για το Νέο XC90. Η βρετανική εταιρεία ιδρύθηκε το 1966 από δύο φίλους που ήταν αποφασισμένοι να κατασκευάσουν το τέλειο ηχείο. Αυτή η κληρονομιά δημιούργησε μια παγκόσμιας φήμης εταιρεία high-end ηχητικών συστημάτων, κορυφαίας τεχνολογίας, γνωστή για τις πρωτοποριακές της καινοτομίες, πολλές από τις οποίες έχουν ενσωματωθεί στο Νέο XC90.


Οι ηχητικές καινοτομίες στο Νέο XC90 περιλαμβάνουν μια από τις πρώτες εφαρμογές σαμπγούφερ (ηχείου αποκλειστικά για πολύ χαμηλές συχνότητες, επονομαζόμενες και «μπάσα») με οπή εκτόνωσης αέρα, που είναι ενσωματωμένο στο αμάξωμα του αυτοκινήτου, αντί για ένα ανεξάρτητο κουτί βιδωμένο στο αμάξωμα.

Η συγκεκριμένη υλοποίηση αυξάνει τη δυνατότητα του σαμπγούφερ να ωθεί παλμικά περισσότερο αέρα, επιτρέποντας την αναπαραγωγή ιδιαίτερα χαμηλών συχνοτήτων, που κατεβαίνουν έως τα 20 Hz. Κατά βάση, μετατρέπει ολόκληρο το χώρο της καμπίνας του αυτοκινήτου σε ένα μεγάλο σαμπγούφερ.


Το ηχοσύστημα του Νέου XC90 χρησιμοποιεί επίσης το τελευταίο και πιο προηγμένο λογισμικό επεξεργασίας ήχου της εξειδικευμένης σουηδικής εταιρείας Dirac Research, το οποίο διαχειρίζεται τον χρονισμό του ήχου και τη συνεργασία ανάμεσα στα μεγάφωνα, για τη βελτιστοποίηση του ήχου σε μία συγκεκριμένη ή σε όλες τις θέσεις μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ μπορεί επίσης να προσομοιώσει συγκεκριμένη ακουστική από μουσικές αίθουσες ή χώρους συναυλιών.

Το κορυφαίο ηχοσύστημα Premium Sound είναι ένα από τα τρία ηχοσυστήματα που διατίθενται για το Νέο XC90. Στη γκάμα περιλαμβάνονται επίσης το ηχοσύστημα High Performance με ενισχυτή 224 Watts και 12 μεγάφωνα με δυνατότητα προσθήκης σαμπγούφερ με οπή εκτόνωσης αέρα. Στη βάση βρίσκεται το ηχοσύστημα Performance, με ενισχυτή 52 Watts και 6 μεγάφωνα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων