ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MotoGP Grand Prix Ιταλία: Ο Marquez κερδίζει μέσα στο χάος του Misano

MotoGP Grand Prix Ιταλία: Ο Marquez κερδίζει μέσα στο χάος του Misano

Ο Marc Marquez κέρδισε έναν από τους πιο δραματικούς αγώνες των MotoGP μπροστά από τους Bradley Smith και Scott Redding, με τον Valentino Rossi στην πέμπτη θέση και τον Jorge Lorenzo να έχει πτώση.

Ο αναβάτης της Repsol Honda πήρε την τέταρτη νίκη της σεζόν στο Gran Premio ΤΙΜ di San Marino e della Riviera di Rimini σε έναν αγώνα που είχε πολύ δράμα και δύσκολες συνθήκες. Ο Ισπανός πήρε την 23η νίκη του στο MotoGP μετά από έναν αγώνα τύχης, που ανάγκασε τους αναβάτες να περάσουν από τα pits πολλές φορές λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών.

Οι 92.000 θεατές (ρεκόρ προσέλευσης) στο Misano World Circuit Marco Simoncelli απόλαυσαν απίστευτο θέαμα, αλλά στερήθηκαν τη νίκη του Valentino Rossi (τερμάτισε πέμπτος). Με αυτή τη θέση ο Rossi κατάφερε να επεκτείνει το προβάδισμά του στη βαθμολογία του πρωταθλήματος με 23 βαθμούς πάνω από το συναθλητή του και δεύτερο στην κατάταξη J. Lorenzo, μετά την πτώση του Ισπανού.

Το... δράμα ξεκίνησε με την βροχή στο γύρο Warm Up. Στο μεταξύ ο Michele Pirro της Ducati αναγκάστηκε να ξεκινήσει από το pit lane με τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του, η οποία είχε ελαστικά για βροχή.Οι υπόλοιποι αναβάτες είχαν όλοι ελαστικά για στεγνό οδόστρωμα.

Ο Jorge Lorenzo έκανε την καλύτερη εκκίνηση και ήταν πρώτος. Μικρές μάχες προέκυψαν στον πρώτο γύρο, αλλά το δράμα ήρθε όταν εμφανίστηκαν οι λευκές σημαίες. Αυτές υπέδειξαν στους αναβάτες ότι είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν μοτοσυκλέτες με αυτές που είχαν ελαστικά για βροχή.

Ο Lorenzo έμεινε πρώτος με τον Marc Marquez κοντά πίσω του, το δίδυμο ξέφυγε από τον Valentino Rossi ο οποίος πίεζε για να φτάσει το ρυθμό τους. Όλο αυτό το διάστημα η βροχή ήταν πολύ έντονη και δημιουργούσε προβλήματα ορατότητας στους αναβάτες. Στον έκτο γύρο ο ρυθμός είχε μειωθεί πολύ. Ο Dani Pedrosa (Repsol Honda) βρέθηκε μάχεται με τους αναβάτες της Ducati Andrea Iannone και Andrea Dovizioso αλλά οι συνθήκες δεν επέτρεπαν να δούμε μία μάχη.

Ο Scott Redding (Marc VDS Racing Honda) είχε εμπλακεί στη διεκδίκηση για την τέταρτη θέση, αλλά στον έβδομο γύρο είχε την πτώση. Αποφασισμένος όπως πάντα, σήκωσε τη μοτοσυκλέτα και μπήκε στα pits για να πάρει τη δεύτερη με τα ελαστικά βροχής. Ως τότε μόνο οι τρεις πρώτοι Lorenzo, Rossi και Marquez αγωνίζονταν με slick ελαστικά.

Όπως συνηθίζεται, οι τρεις πρώτοι υιοθέτησαν την ίδια στρατηγική και μπήκαν μαζί στα pits. Εκεί οι Marquez και Lorenzo σχεδόν συγκρούστηκαν και ο αναβάτης της Yamaha έγνεψε στον Marquez να «μείνουν ήρεμοι», καθώς επέστρεψαν στην πίστα.

Οι Lorenzo και Marquez είχαν ταχύτερο ρυθμό από τον Rossi και ο Ιταλός βρέθηκε σύντομα 2,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Lorenzo. Ο Lorenzo προσπάθησε να περάσει στο Marquez στη στροφή 8 αλλά ο αναβάτης της Honda ανοίχτηκε πολύ στο δέκατο γύρο. Οι αναβάτες ήταν δύσκολο να διακρίνουν το στεγνό από το βρεγμένο κομμάτι στο Misano εξαιτίας του σκοτεινού ουρανού.

Όταν η πίστα άρχισε να στεγνώνει, ο Rossi άρχισε να πιέζει. Ο Ιταλός κέρδιζε πάνω από ένα δευτερόλεπτο στο γύρο παρά τη φθορά του εμπρός ελαστικού, το οποίο ήταν για βρεγμένο οδόστρωμα. Οι μηχανικοί ανήσυχοι ετοίμαζαν την μοτοσυκλέτα με τα slick ελαστικά για μια δεύτερη αλλαγή στον αγώνα.

Εν τω μεταξύ, ο Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) ήταν ο μόνος που έμεινε από την αρχή με slicks. Ο Βρετανός ακολούθησε το ένστικτό του και δικαιώθηκε.

Η πρώτη τριάδα ξανά ακολούθησε την ίδια τακτική και μπήκε τελευταία στα pits. Οι Rossi και Lorenzo πάλευαν «με νύχια και με δόντια» για πολλούς γύρους, με τον Marquez να βλέπει με ασφάλεια τη μάχη από την τρίτη θέση. Στον 18ο γύρο ο πρωταθλητής του 2014 αποφάσισε ότι ήταν καιρός να αλλάξει ελαστικά. Ο Lorenzo μπήκε στον επόμενο γύρο, ενώ ο Rossi συνέχισε να πιέζει μπροστά, στους 92.000 εκστασιασμένους θεατές.

Καταστροφή χτύπησε τον Doctor καθώς καθυστέρησε να μπει στα pits. Όμως το χειρότερο έπαθε ο Lorenzo όταν έπεσε στην 15η στροφή. Ο αναβάτης από την Μαγιόρκα υπέστη μια μικρή θλάση στο δεξί του χέρι και η Yamaha M1 καταστράφηκε, αλλά αυτό που σχεδόν χάθηκε ήταν οι ήταν οι ελπίδες του για τον τίτλο. Με τα μάτια αποσβολωμένα είδε τους Baz, Redding και Smith να τον περνούν.

Ο Marquez είχε επιλέξει την τέλεια στιγμή για να μπει στα pits και είχε φτιάξει διαφορά ασφαλείας. Έτσι εξασφάλισε τη νίκη, την πρώτη στο MotoGP στο Misano. Ο συνεπαρμένος, και κάπως έκπληκτος, Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3 τερμάτισε στη δεύτερη θέση και ο Scott Redding (EG 0,0 Marc VDS Honda) έκλεισε το podium. Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά το 1979 στο Grand Prix της Βενεζουέλας (Barry Sheen & Tom Herron) όπου δύο Βρετανοί αναβάτες έχουν τερματίσει στο βάθρο στη μεγάλη κατηγορία.

Ο Rossi διατηρεί το προβάδισμά του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με 247 βαθμούς, 23 μπροστά από τον Lorenzo μετά την εγκατάλειψη του. Ο Marquez πέρασε στους 184, μπροστά από τον Andrea Iannone που έχει 159 βαθμούς.

Σχετικές ειδήσεις