ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

F1 Grand Prix Βραζιλία: Στη χώρα του Ayrton Senna (photos)

F1 Grand Prix Βραζιλία: Στη χώρα του Ayrton Senna (photos)

Ο προτελευταίος αγώνας της φετινής σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Formula 1 θα διεξαχθεί στην πίστα Jose Carlos Pace, στο Σάο Πάολο.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Βραζιλιάνοι στο Interlagos είναι μαγευτική. Η χάραξη της αριστερόστροφης, παλαιομοδίτικης πίστας παρουσιάζει αρκετές αργές στροφές και δύο μεγάλες ευθείες. Δύσκολα κομμάτια για τους οδηγούς είναι: Το πρώτο chicane και το κατηφορικό «S do Senna».

Ο αγώνας με τα δεδομένα της Pirelli
Η μέση γόμα P Zero White (με τα άσπρα διακριτικά) και η μαλακή γόμα P Zero (με τα κίτρινα διακριτικά) επελέγησαν για το φετινό GP της Βραζιλίας. Πρόκειται για τον πιο δημοφιλή συνδυασμό της χρονιάς που θα χρησιμοποιηθεί για ένατη και τελευταία φορά το 2015.

Ο γύρος πίστας στη Βραζιλία είναι ένας από τους πιο μικρούς σε μήκος αλλά πιο έντονους όλης της χρονιάς. Η φορά της πίστας είναι αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού κάτι που δεν είναι σύνηθες στη Formula 1. Υπάρχει πολύ δουλειά τόσο για τα ελαστικά όσο και για τους οδηγούς καθώς η πίστα στο Σάο Πάολο απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από άποψη φυσικής κατάστασης. Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα ακόμη πιο πολύ. Πέρυσι οι πιο υψηλές θερμοκρασίες που συναντήσαμε όλη τη χρονιά κατεγράφησαν στη Βραζιλία όμως στο παρελθόν ο αγώνας είχε επηρεαστεί από καταρρακτώδη βροχή. Αν δε βρέξει η πίστα του Jose Carlos Pace είναι το ιδανικό πεδίο για το συνδυασμό μέσης και μαλακής γόμας.

«Το Ιντερλάγος είναι μια από τις πιο ιστορικές διαδρομές, όπου σε κάποιο βαθμό έχει γραφτεί η ιστορία της Formula 1. Οπότε είναι ευχαρίστηση για μας ο ερχομός εδώ, όπου βιώνουμε τη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι τοπικοί φίλαθλοι αλλά και το πάθος που τους διακατέχει» δήλωσε ο Paul Hembery, αγωνιστικός διευθυντής Pirelli και πρόσθεσε: «Είναι η ολοκλήρωση ενός πρωτόγνωρου τριπλού σερί αγώνων στην Αμερική με αγώνες σε ΗΠΑ, Μεξικό και Βραζιλία. Η Νότια Αμερική και η Βραζιλία ειδικότερα είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως για την Pirelli οπότε αποτελεί για μας έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες. Οι αλλαγές στην άσφαλτο του οδοστρώματος στο Ιντερλάγος επηρέασαν τη συμπεριφορά των ελαστικών, έχει ενδιαφέρον να δούμε φέτος πως θα διαμορφωθεί η χρήση των ελαστικών. Παραδοσιακά το Ιντερλάγος ασκεί υψηλά φορτία στα ελαστικά οπότε περιμένουμε από τους οδηγούς να πραγματοποιήσουν δυο με τρία πιτ στοπ. Όμως, όπως συνήθως πραγματική εικόνα της κατάστασης, θα έχουμε μετά τις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής».

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τα ελαστικά:
Ο νέος ασφαλτοτάπητας που στρώθηκε πέρυσι άλλαξε το επίπεδο τραχύτητας της επιφάνειας ενώ και φέτος έχουν εκ νέου φτιαχτεί κάποια σημεία. Επίσης υπάρχουν και άλλες βελτιώσεις στην πίστα συμπεριλαμβανομένων των νέων εγκαταστάσεων των πιτ. Το όριο σ’ αυτή την πίστα έρχεται από τα πίσω ελαστικά και ειδικότερα από το πίσω δεξιά που καταπονείται περισσότερο λόγω της φοράς που είναι αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού. Αριστερόστροφη επίσης είναι και η επόμενη πίστα στο Άμπου Ντάμπι που θα φιλοξενήσει τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Τα ελαστικά συχνά υπόκεινται σε συνδυασμό δυνάμεων στο Ιντερλάγος καθώς ασκούνται ταυτόχρονα διαμήκη και εγκάρσια φορτία. Αυτό αυξάνει τη θερμοκρασία της γόμας. Τα επίπεδα κάθετης δύναμης είναι γενικώς υψηλά. Η μηχανική και η αεροδυναμικά παραγόμενη πρόσφυση έχουν εξίσου μεγάλη επίδραση.

Η στρατηγική του νικητή και που κρίθηκε ο προηγούμενος αγώνας
Πέρυσι είχε καύσωνα οπότε ο αγώνας δεν αποτελεί τυπικό παράδειγμα για το τι περιμένουμε να δούμε φέτος. Το 2014 ο Nico Rosberg κέρδισε τον αγώνα για λογαριασμό της Mercedes πραγματοποιώντας 3 αλλαγές ελαστικών. Εκκίνησε με τη μαλακή γόμα και έβαλε τη μέση στον 7ο στον 26ο και στον 50στό γύρο. Από τους οδηγούς που πραγματοποίησαν δυο αλλαγές πιο ψηλά (έβδομος) τερμάτισε ο Raikkonen.

Σχετικές ειδήσεις